SOČAN KOLAČ OD MAKA I JABUKA





Sočan kolač od maka i jabuka 




Postoje kolači koje napravite jednom i zauvijek upišete u svoju bilježnicu s receptima – upravo takav je ovaj kolač od maka i jabuka. Sočan, mirisan i nevjerojatno ukusan, a opet brz i jednostavan za pripremu. Sve što trebate je umutiti sastojke, ispeći i uživati u desertu koji se topi u ustima.




Sočan kolač od maka i jabuka 


Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 jabuke (oko 570 g, preporuka Ajdared)
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 100 g mljevenog maka
  • 100 ml jogurta (ili mlijeka)
  • 100 ml ulja
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta


Za glazuru:

  • 120 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja



Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kalup (30 x 20 cm) premažite uljem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jabuke naribajte, pospite vanilin šećerom i cimetom, pa promiješajte. Jaja s prstohvatom soli miksajte oko 5 minuta, zatim postepeno dodajte šećer i miksajte još 4–5 minuta. Dodajte ulje i jogurt, pa kratko promiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mak, pa dodajte smjesi s jajima. Na kraju lagano umiješajte naribane jabuke špatulom. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 30 minuta na 200–180 °C (ovisno o pećnici). Provjerite čačkalicom je li kolač gotov. Kada se ohladi, prelijte ga glazurom od čokolade i ulja otopljenih na laganoj vatri. Ostavite da se stegne, narežite i poslužite.




Pripremila: Ivana Matas 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE