SOČAN KOLAČ OD MAKA I JABUKA
Sočan kolač od maka i jabuka
Postoje kolači koje napravite jednom i zauvijek upišete u svoju bilježnicu s receptima – upravo takav je ovaj kolač od maka i jabuka. Sočan, mirisan i nevjerojatno ukusan, a opet brz i jednostavan za pripremu. Sve što trebate je umutiti sastojke, ispeći i uživati u desertu koji se topi u ustima.
Sočan kolač od maka i jabuka
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 4 jabuke (oko 570 g, preporuka Ajdared)
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mljevenog maka
- 100 ml jogurta (ili mlijeka)
- 100 ml ulja
- 10 g vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
Za glazuru:
- 120 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Kalup (30 x 20 cm) premažite uljem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jabuke naribajte, pospite vanilin šećerom i cimetom, pa promiješajte. Jaja s prstohvatom soli miksajte oko 5 minuta, zatim postepeno dodajte šećer i miksajte još 4–5 minuta. Dodajte ulje i jogurt, pa kratko promiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mak, pa dodajte smjesi s jajima. Na kraju lagano umiješajte naribane jabuke špatulom. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 30 minuta na 200–180 °C (ovisno o pećnici). Provjerite čačkalicom je li kolač gotov. Kada se ohladi, prelijte ga glazurom od čokolade i ulja otopljenih na laganoj vatri. Ostavite da se stegne, narežite i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar