ZDRAVA PREHRANA NE MORA BITI KOMPLICIRANA
Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana
Ne čini vam se kako ponekad
zdravije se hraniti znači promijeniti apsolutno svaku naviku? U ubrzanom tempu
života samo rijetki imaju vremena i novca pripremati svaki obrok kod kuće od
svježih namirnica. Ali hraniti se zdravije ne mora biti skupo i komplicirano
kao što se čini! Ne morate se odreći namirnice koju volite – samo izaberite
varijantu koja je zdravija. Vaš organizam bit će zahvalan što ste ga
rasteretili!
Počnite od pojačivača okusa
Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na
čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus
hrane, ali na taj način utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i
neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave
svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima.
Umjetna bojila
U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih,
odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Ograničenja
postoje zato što je za neka umjetna bojila dokazana toksičnost zbog čega se ovi
aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu
uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i
odraslih. Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih
proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako
zamjenjuju prirodni začini.
Crvena boja i njeno očuvanje postiže se suhim ili mokrim soljenjem
i dodavanjem prirodnih začina koji u konačnici svojim izvornim svojstvima
„boje“ proizvod (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na
organizam.
Gluten
Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu
može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo
djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani.
Iako nije nužno da kod vas postoji glutenska intolerancija ili da
bolujete od celijakije, pokušajte izbaciti gluten iz prehrane i vrlo je
vjerojatno da ćete primijetiti bolje funkcioniranje probave i manje nadutosti.
Soja
Iako je sama po sebi soja vrijedna namirnica, u proizvodnji
primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji
stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, ali neki proizvođači njome zamjenjuju i
meso ili masti.
Iako potrošači s pravom ne očekuju soju u salamama i šunkama kod
nekih proizvođača ona se i tamo može pronaći.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar