ZDRAVA PREHRANA NE MORA BITI KOMPLICIRANA






Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana

 

 

Ne čini vam se kako ponekad zdravije se hraniti znači promijeniti apsolutno svaku naviku? U ubrzanom tempu života samo rijetki imaju vremena i novca pripremati svaki obrok kod kuće od svježih namirnica. Ali hraniti se zdravije ne mora biti skupo i komplicirano kao što se čini! Ne morate se odreći namirnice koju volite – samo izaberite varijantu koja je zdravija. Vaš organizam bit će zahvalan što ste ga rasteretili!

 

 

 

Počnite od pojačivača okusa

 

Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali na taj način utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima.

 

 

Umjetna bojila

 

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Ograničenja postoje zato što je za neka umjetna bojila dokazana toksičnost zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu uzrokovati alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini.

Crvena boja i njeno očuvanje postiže se suhim ili mokrim soljenjem i dodavanjem prirodnih začina koji u konačnici svojim izvornim svojstvima „boje“ proizvod (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na organizam.

 

 

Gluten

 

Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani.

Iako nije nužno da kod vas postoji glutenska intolerancija ili da bolujete od celijakije, pokušajte izbaciti gluten iz prehrane i vrlo je vjerojatno da ćete primijetiti bolje funkcioniranje probave i manje nadutosti.

 

 

Soja

 

Iako je sama po sebi soja vrijedna namirnica, u proizvodnji primjerice mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, ali neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti.

Iako potrošači s pravom ne očekuju soju u salamama i šunkama kod nekih proizvođača ona se i tamo može pronaći.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE