SALATA S LUBENICOM, KRASTAVCIMA, AVOKADOM I KOZICAMA
Salata s lubenicom, krastavcima, avokadom i kozicama
Ova je salata jedan od primjera kako sočna lubenica zaslužuje važno mjesto na ljetnim obiteljskim jelovnicima.
Salata s lubenicom, krastavcima, avokadom i kozicama
Sastojci:
150 g rižinih rezanaca
1 čili papričica, sitno nasjeckana
3 limete, iscijedite sok + 1 limeta, narezati na kriške
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica ribljeg ili soja umaka
šaka listova mente, nasjeckani
½ svježeg krastavca, narezan na komadiće
1 avokado, očišćen, narezan na kriške
200 g očišćenih kuhanih kozica
½ manje lubenice, narezti na komadiće veličine zalogaja
malo slanih kikirikija, nasjeckanih
1 čili papričica, sitno nasjeckana
3 limete, iscijedite sok + 1 limeta, narezati na kriške
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica ribljeg ili soja umaka
šaka listova mente, nasjeckani
½ svježeg krastavca, narezan na komadiće
1 avokado, očišćen, narezan na kriške
200 g očišćenih kuhanih kozica
½ manje lubenice, narezti na komadiće veličine zalogaja
malo slanih kikirikija, nasjeckanih
Priprema:
Rižine rezance stavite u posudu s poklopcem te ih prelijte s zavrelom vodom. Ostavite ih da omekšaju 8 do 10 minuta ili već prema naputku na pakiranju. U međuvremenu pripremite preljev od čilija, soka limete, šećera i soja (ili ribljeg) umaka. Sve dobro promiješajte, kušajte te po potrebi dodajte sastojke koji će istaknuti okus koji priželjkujete. Rezance ocijedite, vratite u posudu, prelijte s preljevom. Dodajte mentu, dobro promiješajte. Prevacite na tanjur za posluživanje. Dodajte nasjeckani krastavac, avokado, kozice, lubenicu i kikiriki. S dvije žlice sve promiješajte, začinite, poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar