PUNJENE TIKVICE NA TURSKI
Punjene tikvice na turski
Za razliku od klasičnih punjenih tikvica u kojima se koristi riža ili
bulgur, ovdje će vam uz nadjev od mljevene junetine trebati slanutak. Tikvice se prže prije punjenja, a
mnogi kažu da je baš u tome tajna slasti. Kuhate li slanutak posebno za ovo
jelo, skuhajte veću količinu unaprijed i zamrznite ga za buduće recepte.
Punjene tikvice na turski
Sastojci:
- 8 malih tikvica
- 250 g mljevene junetine
- 1 nasjeckani luk
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 170 kuhanog slanutka
- sol, papar
- kumin
- jogurt ili vrhnje
- ulje
Priprema:
1.
Odrežite vrhove i
krajeve tikvica, lagano ih izgrebite nožem ili vilicom i izdubite.
2. U dubljoj tavi zagrijte ulje i pržite tikvice dok ne dobiju
zlatnu boju.
3. U drugoj tavi zagrijte 4–5 žlica ulja, dodajte luk i pirjajte
dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.
4.
Dodajte jednu žlicu
koncentrata od rajčice i pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte sol, papar i kumin
po ukusu, dobro promiješajte. Dodajte slanutak, sve izmiješajte i maknite s
vatre. Napunite pržene tikvice pripremljenim nadjevom. Složite ih u prikladnu
posudu za pečenje.
5. U lončiću zagrijte 2 žlice ulja, dodajte 1 žlicu koncentrata
rajčice i kratko propirjajte. Dodajte 2 šalice vode, promiješajte i maknite s
vatre. Prelijte tikvice umakom. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici
na 190 °C. Poslužite uz jogurt ili vrhnje.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar