LJETNA PREHRANA - ŠTO JESTI KADA ZATOPLI?
Ljetna prehrana -
što jesti kada zatopli?
Glavna
karakteristika pravilne ljetne prehrane je konzumacija lagane hrane, s
naglaskom na voće i povrće. Upravo tijekom ljeta posebno dolazi do izražaja
raznolikost i ljepota boja koje nam priroda pruža.
Najbolji izbor je mediteranska
kuhinja
Zbog
brojnih dokaza o blagodatima mediteranske prehrane, ona se smatra idealnim
ljetnim načinom prehrane. Uz ribu, maslinovo ulje, svježe voće i povrće,
uključuje i cjelovite žitarice te nemasne mliječne proizvode. Jela se obogaćuju
svježim začinima koji pomažu u prevenciji bolesti, a umjerena konzumacija crnog
vina štiti krvne žile i mozak. Za hidrataciju je najbolje piti rashlađenu vodu
– najmanje dvije litre dnevno.
Ovo nikako ne konzumirajte
Tijekom
vrućih ljetnih dana organizam prirodno traži laganu hranu, bogatu vodom,
mineralima i vlaknima, a siromašnu masnoćama i proteinima. Treba izbjegavati
slanu i masnu hranu, suhomesnate proizvode i pržena jela jer potiču žeđ.
Alkoholna, gazirana, zaslađena i kofeinska pića pojačavaju dehidraciju i mogu
narušiti san, pa ih je ljeti najbolje izbjegavati.
Što piti za vriijeme nesnosnih
sparina?
Za ljetnu
nadoknadu tekućine najbolji su izbor izvorska i mineralna voda, nezaslađeni
čajevi i izotonični napici. Iako često posežemo za hladnim pićima, učinkovitije
ćemo se rashladiti konzumiranjem napitaka sobne temperature ili toplih čajeva.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar