KOLAČ OD CRVENOG RIBIZLA - PRAVI LJETNI DESERT




Kolač od crvenog ribizla  - pravi ljetni desert

 

 

Kolač od crvenog ribizla pravi je ljetni desert za koji ne treba ni previše vremena ni truda, nije presladak, ali je zato jako ukusan. U slast!

 

 

 

Kolač od crvenog ribizla

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

  • 190 grama brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 115 g maslaca, omekšanog
  • 100 g šećera
  • 2 velika jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
  • 1 ½ čajne žličice naribane limunove korice

 

 

 

Za nadjev:

 

  • 100 g šećera
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 300 g crvenog ribizla

 

 

 

Priprema:

 

1.      Prosijte brašno i prašak za pecivo u zdjelu srednje veličine. Umiješajte maslac, šećer, žumanjke i limunovu koricu i miksajte dok se ne formira tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji na hladnom mjestu 30 minuta. Bjelanjke ostavite sa strane za nadjev.

2.     Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Namastite dno i stranice kalupa s odvojivim dnom promjera 25 cm. Razvaljajte tijesto u krug promjera 25 cm i položite ga u pripremljeni kalup s odvojivim dnom.

3.     Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 25 minuta.

4.     Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Tucite bjelanjke u staklenoj ili metalnoj zdjeli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postupno umiješajte šećer i kukuruzni škrob i miksajte još 5 minuta. Rukom umiješajte ribizle, a zatim rasporedite preko kore.

5.     Vratite u pećnicu i pecite dok vrh bjelanjak na vrhu ne dobije boju, oko 10 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE