KOLAČ OD CRVENOG RIBIZLA - PRAVI LJETNI DESERT
Kolač od crvenog ribizla
- pravi ljetni desert
Kolač
od crvenog ribizla pravi je ljetni desert za koji ne treba ni
previše vremena ni truda, nije presladak, ali je zato jako ukusan. U slast!
Kolač od crvenog ribizla
Sastojci:
Za koru:
- 190 grama brašna
- 1 čajna žličica praška za
pecivo
- 115 g maslaca, omekšanog
- 100 g šećera
- 2 velika jaja, odvojeni
bjelanjci i žumanjci
- 1 ½ čajne žličice naribane
limunove korice
Za nadjev:
- 100 g šećera
- 2 čajne žličice kukuruznog
škroba
- 300 g crvenog ribizla
Priprema:
1.
Prosijte brašno i
prašak za pecivo u zdjelu srednje veličine. Umiješajte maslac, šećer, žumanjke
i limunovu koricu i miksajte dok se ne formira tijesto. Pokrijte i ostavite da
odstoji na hladnom mjestu 30 minuta. Bjelanjke ostavite sa strane za nadjev.
2.
Zagrijte pećnicu na
165 stupnjeva. Namastite dno i stranice kalupa s odvojivim dnom promjera 25 cm.
Razvaljajte tijesto u krug promjera 25 cm i položite ga u pripremljeni kalup s
odvojivim dnom.
3. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, oko 25 minuta.
4.
Dok se tijesto peče,
pripremite nadjev. Tucite bjelanjke u staklenoj ili metalnoj zdjeli dok ne
dobijete čvrsti snijeg. Postupno umiješajte šećer i kukuruzni škrob i miksajte
još 5 minuta. Rukom umiješajte ribizle, a zatim rasporedite preko kore.
5. Vratite u pećnicu i pecite dok vrh bjelanjak na vrhu ne dobije
boju, oko 10 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar