KARAMELIZIRANE ZAPEČENE PROKULICE
Karamelizirane zapečene prokulice
Donosimo odličan recept uz koji ćete,
ukoliko još niste zavoljeli ovo povrće jer pripremamo karamelizirane prokulice.
Isprobajte!
Sastojci za 4 do 6 osoba:
• maslinovo ulje
• 3 žlice balzamičnog octa
• 1 žlica meda
• sol i papar
• 3 veća češnja češnjaka, sitno
nasjeckana
• 1 kg prokulica, očišćenih i
prerezanih
Priprema:
Prokulice prije pripreme očistite tako da
im odrežete stabljiku i glavice prepolovite.
Najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari
pet minuta jer je to optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije -
izvana hrskave, a iznutra mekane te lako probavljive.
Ako se kuhaju dulje i u vodi previše
omekšaju izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se
oslobađati sumporovdik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus.
U posudi pomiješajte 60 ml maslinova ulja,
3 žlice balzamičnog octa, žlicu meda, 2 žličice soli, usitnjeni češnjak te
papar.
Sve dobro promiješajte te po potrebi
dodajte još malo meda.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te u
pećnici zagrijte lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Očišćene i na polovice prerezane prokulice
dodajte u mješavinu.
Promiješajte kako bi se sve dobro
proželo.
Izvadite zagrijani lim te složite prokulice
tako da su prerezanom stranom okrenute prema dolje.
Pecite oko pola sata ili dok prokulice ne
poprime boju pečenja te omekane.
Pečene pospite s malo krupne soli ili soli
u pahuljicama i poslužite.
Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar