ČUPAVA TORTA S TREŠNJAMA 🍒
Čupava torta s trešnjama
Volite li kolače s trešnjama?
Ako se svrstavate u ljubitelje takvih slastica, onda morate pripremiti i
starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i
sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. U slast!
Čupava torta s trešnjama
Sastojci:
- 30 dag glatkog brašna
- 15 dag maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 manje jaje
- 5 dag šećera
- 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja
Priprema:
- Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S
obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke, ne trebate im dodavati
šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene
trešnje 1 veliku žlicu šećera.
- Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite
na manje kockice, ubacite ga u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na
veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u
multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo
vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i
zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat
vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.
- Nakon sat vremena izvadite polovicu tijesta koju ste
stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Razvaljajte tijesto na površini koju ste prethodno posuli brašnom, a zatim
ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga
izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u
pećnicu i pecite 15-ak minuta, sve dok ne dobije lijepu žutu boju.
- Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite
očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga
naribajte po trešnjama. Potom kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180
Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta, tj. sve dok tijesto
na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar