BAKLAVA S JAGODAMA I MALINAMA - SPOJ TRADICIJE I MODERNOG OKUSA





Baklava s jagodama i malinama – spoj tradicije i modernog okusa

 

 

Novo izdanje klasičnog, uvijek odličnog turskog deserta. Isprobajte!

 

 

 

Baklava s jagodama i malinama

 

Sastojci:

 

·        1 pakiranje tankih kora za savijače (cca 500 g)

·        300 g svježih malina

·        200 g mljevenih oraha (može i bademi ili pistacije)

·        100 g šećera

·        1 žličica cimeta

·        200 g maslaca (otopljenog)

 

 

 

Za sirup:

 

·        250 ml vode

·        200 g šećera

·        Sok 1 limuna

·        1 vanilin šećer ili štapić vanilije

 

 

 

Priprema:

 

·        Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet. U manjoj zdjeli pripremite otopljeni maslac, a u drugoj maline, nasjeckane.

·        Na namašćeni lim (cca 30 × 20 cm) stavite dvije kore, premažite ih maslacem. Ponovite sloj još dvaput (ukupno 6 kora). Rasporedite trećinu smjese oraha, a preko nje trećinu malina.

·        Dodajte još 2-3 kore, premažite maslacem pa ponovno složite orahe i maline. Ponovite dok ne potrošite sastojke, a na vrh na kraju dodajte još 2-3 kore, dobro premazane maslacem.

  • Oštrim nožem narežite baklavu na rombove ili kvadrate. Pecite 40–45 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  • Dok se baklava peče, pripremite sirup: U loncu zakuhajte vodu, šećer, limunov sok i vaniliju, i kuhajte 10 minuta dok ne postane lagano gust.
  • Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom. Ohladite na sobnoj temperaturi pa ostavite nekoliko sati (idealno preko noći) da se sirup upije.
  • Baklava s malinama najbolja je kad odstoji, ali teško je odoljeti mirisu iz pećnice! Poslužite je uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz svježe tučeno slatko vrhnje. Možete je ukrasiti svježim malinama i listićima mente za dodatni wow efekt.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE