BAKLAVA S JAGODAMA I MALINAMA - SPOJ TRADICIJE I MODERNOG OKUSA
Baklava s jagodama i malinama – spoj tradicije i modernog
okusa
Novo izdanje klasičnog,
uvijek odličnog turskog deserta. Isprobajte!
Baklava s jagodama i malinama
Sastojci:
·
1 pakiranje tankih
kora za savijače (cca 500 g)
·
300 g svježih malina
·
200 g mljevenih oraha
(može i bademi ili pistacije)
·
100 g šećera
·
1 žličica cimeta
·
200 g maslaca
(otopljenog)
Za sirup:
·
250 ml vode
·
200 g šećera
·
Sok 1 limuna
·
1 vanilin šećer ili
štapić vanilije
Priprema:
·
Zagrijte pećnicu na
180 °C. U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet. U manjoj zdjeli
pripremite otopljeni maslac, a u drugoj maline, nasjeckane.
·
Na namašćeni lim (cca
30 × 20 cm) stavite dvije kore, premažite ih maslacem. Ponovite sloj još dvaput
(ukupno 6 kora). Rasporedite trećinu smjese oraha, a preko nje trećinu malina.
·
Dodajte još 2-3 kore,
premažite maslacem pa ponovno složite orahe i maline. Ponovite dok ne potrošite
sastojke, a na vrh na kraju dodajte još 2-3 kore, dobro premazane maslacem.
- Oštrim nožem narežite baklavu na rombove ili kvadrate.
Pecite 40–45 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dok se baklava peče, pripremite sirup: U loncu
zakuhajte vodu, šećer, limunov sok i vaniliju, i kuhajte 10 minuta dok ne
postane lagano gust.
- Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom. Ohladite na
sobnoj temperaturi pa ostavite nekoliko sati (idealno preko noći) da se
sirup upije.
- Baklava s malinama najbolja je kad odstoji, ali teško
je odoljeti mirisu iz pećnice! Poslužite je uz kuglicu sladoleda od
vanilije ili uz svježe tučeno slatko vrhnje. Možete je ukrasiti svježim
malinama i listićima mente za dodatni wow efekt.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar