TORTICE OD LIMUNA




Tortice od limuna

 

 

Ovaj jednostavan desert od limuna ispod zlatnog sočnog biskvita krije raskošnu kremu, a radi se – od samo jedne smjese. Tajna je u tome što se donja polovica tortica kuha, dok se gornji dio normalno peče. Rezultat je sjajan i pun osvježavajuće arome limuna.

 

 

Tortice od limuna

 

Sastojci:

  • 3 velika jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak
  • 240 ml mlijeka
  • 2 čajne žličice limunove korice, od 2 limuna
  • 6 žlica svježeg limunovog soka, od 2 limuna
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • ¼ čajne žličice soli
  • 45 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • šećer u prahu i svježe bobičasto voće, za posluživanje, po želji

 

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.

2.     Poprskajte šest keramičkih zdjelica za pečenje uljem u spreju.

3.     U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke, mlijeko, limunovu koricu, limunov sok, maslac i sol. Dodajte brašno i šećer i miksajte dok ne postane glatko.

4.     Istucite bjelanjke u mekani snijeg. Otprilike četvrtinu bjelanjaka žlicom nježno rukom umiješajte u smjesu s limunom pa dodajte ostali snijeg i miješajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, pjenastu i tekuću smjesu.

5.     Pripremljene posudice stavite u viši lim za pečenje. Ravnomjerno ih napunite smjesom. U veliki lim za pečenje ulijte mlaku vodu tako da dopire do polovice visine zdjelica.

6.    Pažljivo stavite u pećnicu i pecite 45 do 50 minuta, ili dok se tortice ne napuhnu i ne počnu dobivati zlatnu boju po vrhu.

7.     Izvadite zdjelice iz lima za pečenje i ostavite da se hlade na rešetki 20 minuta.

8.     Pospite slastičarskim šećerom i ako želite, poslužite sa svježim bobičastim voćem.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?