TORTICE OD LIMUNA
Tortice od limuna
Ovaj jednostavan desert od limuna ispod
zlatnog sočnog biskvita krije raskošnu kremu, a radi se – od samo jedne smjese.
Tajna je u tome što se donja polovica tortica kuha, dok se gornji dio normalno
peče. Rezultat je sjajan i pun osvježavajuće arome limuna.
Tortice od limuna
Sastojci:
- 3 velika jaja, odvojeni
bjelanjak i žumanjak
- 240 ml mlijeka
- 2 čajne žličice limunove
korice, od 2 limuna
- 6 žlica svježeg limunovog soka,
od 2 limuna
- 30 g maslaca, otopljenog
- ¼ čajne žličice soli
- 45 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- šećer u prahu i svježe
bobičasto voće, za posluživanje, po želji
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
175 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.
2. Poprskajte šest keramičkih zdjelica za pečenje uljem u spreju.
3. U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke, mlijeko, limunovu
koricu, limunov sok, maslac i sol. Dodajte brašno i šećer i miksajte dok ne
postane glatko.
4.
Istucite bjelanjke u
mekani snijeg. Otprilike četvrtinu bjelanjaka žlicom nježno rukom umiješajte u
smjesu s limunom pa dodajte ostali snijeg i miješajte dok ne dobijete sasvim
glatku smjesu, pjenastu i tekuću smjesu.
5. Pripremljene posudice stavite u viši lim za pečenje. Ravnomjerno
ih napunite smjesom. U veliki lim za pečenje ulijte mlaku vodu tako da dopire
do polovice visine zdjelica.
6.
Pažljivo stavite u
pećnicu i pecite 45 do 50 minuta, ili dok se tortice ne napuhnu i ne počnu
dobivati zlatnu boju po vrhu.
7. Izvadite zdjelice iz lima za pečenje i ostavite da se hlade na
rešetki 20 minuta.
8. Pospite slastičarskim šećerom i ako želite, poslužite sa svježim
bobičastim voćem.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar