TJESTENINA OD BATATA
Tjestenina od batata
Slatki krumpir, odnosno batat, jedan je od sastojaka
koji se mogu koristiti u pripremi slanih ali i slatkih jela. Stoga smo već
isprobali ukusne recepte u kojima je on glavna zvijezda, a neke od njih dodali
smo i među omiljene. Između ostalog, to su kolač od batata, pomfrit od slatkog
krumpira, te zapečeni batat s plavim sirom, medom i brusnicama. Ako ste i vi
ljubitelji ove namirnice, a nemate previše vremena za pripremu ukusnog obroka,
predlažemo da se u vašoj knjizi recepata nađe i tjestenina od batata.
Tjestenina od batata
Sastojci:
Za tjesteninu:
- 250 g
batata
- 225 g
brašna
Za umak:
- 220 g
šampinjona
- 125 ml
vrhnja za kuhanje
- dvije
žlice parmezana
- sol
- papar
- peršin
Priprema:
Priprema batata:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat
narežite na polovice i iskoristite vilicu kako biste u unutrašnjosti napravili
nekoliko rupica. Stavite ga na papir za pečenje te pecite oko 45-60 minuta, sve
dok ne omekša. Nakon što se malo ohladio, žlicom izvadite njegovu unutrašnjost
i dodatno je izgnječite sve dok ne dobijete teksturu pire krumpira.
Priprema tjestenine:
Potom u zdjelici sjedinite brašno i pire koji
ste prethodno napravili. Mijesite ova dva sastojka sve dok ne dobijete tijesto
čijim ste izgledom zadovoljni. Uzmite škare i tijesto pažljivo narežite u
željene oblike. Međutim, na ovaj postupak ne morate obraćati previše pažnje jer
će skuhana tjestenina izmijeniti svoj oblik. Narezanu tjesteninu stavite u vodu
koja je prokuhala i kuhajte je sve dok se ne pojavi na površini. Iscijedite
tjesteninu, a potom je stavite u umak koji ste napravili od šampinjona, parmezana,
vrhnja za kuhanje i omiljenih začina.
Priprema umaka:
Priprema umaka je jednostavna koliko i priprema
tjestenine. Na ulju ispržite narezane šampinjone, a nakon 10 minuta dodajte
parmezan i vrhnje za kuhanje koje ste prethodno sjedinili. Kada su u pitanju
začini, predlažemo da dodate sol, papar i peršin. Nakon toga, tjestenina –
odnosno pasta od batata – je spremna za serviranje.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar