TJESTENINA OD BATATA





Tjestenina od batata

 

Slatki krumpir, odnosno batat, jedan je od sastojaka koji se mogu koristiti u pripremi slanih ali i slatkih jela. Stoga smo već isprobali ukusne recepte u kojima je on glavna zvijezda, a neke od njih dodali smo i među omiljene. Između ostalog, to su kolač od batata, pomfrit od slatkog krumpira, te zapečeni batat s plavim sirom, medom i brusnicama. Ako ste i vi ljubitelji ove namirnice, a nemate previše vremena za pripremu ukusnog obroka, predlažemo da se u vašoj knjizi recepata nađe i tjestenina od batata.

 

 

 

Tjestenina od batata

 

Sastojci:

 

Za tjesteninu:

 

  • 250 g batata
  • 225 g brašna

 

 

 

Za umak:

 

  • 220 g šampinjona
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • dvije žlice parmezana
  • sol
  • papar
  • peršin

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Priprema batata:

 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat narežite na polovice i iskoristite vilicu kako biste u unutrašnjosti napravili nekoliko rupica. Stavite ga na papir za pečenje te pecite oko 45-60 minuta, sve dok ne omekša. Nakon što se malo ohladio, žlicom izvadite njegovu unutrašnjost i dodatno je izgnječite sve dok ne dobijete teksturu pire krumpira.

 

 

 

Priprema tjestenine:

 

Potom u zdjelici sjedinite brašno i pire koji ste prethodno napravili. Mijesite ova dva sastojka sve dok ne dobijete tijesto čijim ste izgledom zadovoljni. Uzmite škare i tijesto pažljivo narežite u željene oblike. Međutim, na ovaj postupak ne morate obraćati previše pažnje jer će skuhana tjestenina izmijeniti svoj oblik. Narezanu tjesteninu stavite u vodu koja je prokuhala i kuhajte je sve dok se ne pojavi na površini. Iscijedite tjesteninu, a potom je stavite u umak koji ste napravili od šampinjona, parmezana, vrhnja za kuhanje i omiljenih začina.

 

 

 

Priprema umaka:

 

Priprema umaka je jednostavna koliko i priprema tjestenine. Na ulju ispržite narezane šampinjone, a nakon 10 minuta dodajte parmezan i vrhnje za kuhanje koje ste prethodno sjedinili. Kada su u pitanju začini, predlažemo da dodate sol, papar i peršin. Nakon toga, tjestenina – odnosno pasta od batata – je spremna za serviranje.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA