TARTE TATIN - NAJSLAĐE FRANCUSKO ČUDO




Tarte tatin – najslađe francusko čudo

 

 

Francuski klasik vrlo lako postaje omiljeni desert zbog svoje jednostavne pripreme i sjajnih aroma. Kombinacija finog domaćeg karamela, kiselkastih omekšalih jabuka i cimeta na sjajan se način spaja s lisnatim tijestom, a zatim se dovršava u pećnici za još veći užitak. 


 

Tarte tatin

 

Sastojci:

 

·       Lisnato tijesto

·       500 g jabuka

·        75 g maslaca

·       1 mala žličica cimeta

·       Sok pola limuna

·        100 g šećera


 

Priprema:

 

 U posudu s debljim dnom dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da se otopi. Nemojte miješati, tek povremeno protresite posudu. Dok pripremate karamel, jabuke očistite i narežite na kriške. Posložite ih u tavu, pa kuhajte sve zajedno oko pet minuta na laganoj vatri.

 Maknite s vatre, a posudu prekrijte lisnatim tijestom te po površini nožem napravite male rupice. Tako pripremljen kolač ubacite u pećnicu i pecite oko 20 minuta do pola sata, dok lisnato tijesto ne poprimi zlatnu boju. Izvadite tart iz pećnice, pustite da odmori, a zatim ga opreznim pokretima prebacite na podlogu okrećući tavu kako bi jabuke bile na vrhu, a tijesto na dnu. Šećer držite na vatri dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim mu dodajte maslac i cimet. 


 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?