TALIJANSKA TORTA CAPRESE - SLASTICA NASTALA GREŠKOM
Talijanska torta Caprese
- slastica nastala greškom
Kad
pripremate slastice puno je teže eksperimentirati sa sastojcima jer ako
izostavite jedan važan dio, kolač neće uspjeti kako bi trebao. Ali jeste li
znali da je jedna poznata talijanska slastica nastala greškom? Torta koja je ime dobila po otoku Capri,
po legendi je nastala kad je kuhar Carmine Di Fiore 1920. zaboravio staviti brašno u desert koji
je pripremao za tri američka gosta. Kad je čuo da se radi o mafijašima Al
Caponea, od uzbuđenja, zbunjenosti ili straha zaboravio je jedan od glavnih
sastojaka, ali tortu je ipak poslužio.
Talijanska torta Caprese
Sastojci:
·
4 jaja
·
150 g šećera u prahu
·
150 g crne čokolade
·
130 g maslaca
·
200 g mljevenih badema
·
ribana korica naranče
·
šećer u prahu za
ukrašavanje
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se ohladi.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti
snijeg s polovicom šećera u prahu.
Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera, dodajte otopljeni maslac
i čokoladu, ribanu koricu naranče pa izmiksajte.
Dodajte mljevene bademe, umiješajte žlicom, pa vrlo lagano
umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u dobro namašćen lim ili obložen papirom za
pečenje i pecite u pećnici na 170 stupnjeva oko 30 minuta.
Provjerite čačkalicom je li gotova, ali imajte na umu da je
važna karakteristika Caprese torte da u sredini ostane vlažna i kremasta.
Pečenu i ohlađenu tortu pospite s malo šećera u prahu i
poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar