SVI BENEFITI KAJENSKOG PAPRA




Svi benefiti kajenskog papra

 

 

Ovaj papar raste na grmu kajenskog papra, koji je vjerojatno potekao iz Srednje i Južne Amerike, no danas se uzgaja širom svijeta u tropskim klimama poput Indije, Istočne Afrike, Meksika.

 

 

 

Liječenje psorijaze

Psorijaza je autoimuna bolest koja uzrokuje crvene, ljuskave i svrbljive mrlje na koži. Iako trenutno nema lijeka za ovu bolest, topičke kreme s kapsaicinom mogu pomoći smanjiti svrbež i poboljšati upalu kože povezanu s psorijazom.

 

 

Povećanje metabolizma

Kapsaicin povećava količinu topline koju vaše tijelo proizvodi, što daje blagi poticaj vašem metabolizmu i uzrokuje da sagorijevate nešto više kalorija. Također je djelomično učinkovit u smanjenju gladi, što vam može pomoći da jedete manje tijekom dana.

 

 

Smanjenje rizika od raka

Iako su istraživanja još u ranoj fazi, neka istraživanja pokazuju da kapsaicin ima snažna antikarcinogena svojstva. Pokazalo se da cilja tumore i usporava rast i širenje rakovih stanica. Možda čak može ubiti određene vrste raka, uključujući rak prostate, kože i gušterače.

 

 

Upotreba kajenskog papra

Svježi ili mljeveni kajenski papar lako ćete pronaći u trgovinama. Kada kupujete svježe paprike, birajte one koje su svijetle, sjajne i čvrste. Izbjegavajte one koje su naborane, mekane ili imaju tamne mrlje.

Za pohranu svježih kajenskih paprika, stavite ih u papirnatu vrećicu ili ih zamotajte u papirnate ručnike i stavite ih u hladnjak u ladici za povrće. Nemojte koristiti plastične vrećice jer mogu zadržati vlagu, što može ubrzati truljenje. Operite ih samo kada ih namjeravate koristiti.

 

 

Zamjene za kajenski papar

Ako želite okus poput kajenskog papra, a nemate pri ruci ni svježi ni mljeveni papar, isprobajte ove zamjene:

 

  •     Paprika: Jedna od najboljih opcija. Paprika je također napravljena od čili papričica i dostupna je u različitim varijantama, poput dimljene. Ljuta paprika je najbliža po ljutini kajenskom papru. Samo imajte na umu da su paprika i kajenski papar različite vrste paprike. Paprika ima blag, lagano sladak okus, dok je kajenski papar dublji i začinjeniji.
  • Crvene čili pahuljice: Dobar izbor, ali nećete dobiti tamno crvenu boju koju daju kajenski papar ili paprika. Također, crvene čili pahuljice imaju manje intenzivnu ljutinu jer su to sušene ljuskice čili papričica bez sjemenki. Da biste dobili istu ljutinu kao s kajenskim paprom, trebate koristiti duplu količinu crvenih čili pahuljica.
  •     Čili prah: Također možete koristiti čili prah. Nije tako ljut kao kajenski papar i ima vrlo specifičan okus. Nemojte pretjerivati jer bi jelo moglo dobiti okus kao chili.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA