SVI BENEFITI KAJENSKOG PAPRA
Svi benefiti kajenskog papra
Ovaj
papar raste na grmu kajenskog papra, koji je vjerojatno potekao iz Srednje i
Južne Amerike, no danas se uzgaja širom svijeta u tropskim klimama poput
Indije, Istočne Afrike, Meksika.
Liječenje psorijaze
Psorijaza je autoimuna bolest
koja uzrokuje crvene, ljuskave i svrbljive mrlje na koži. Iako trenutno nema
lijeka za ovu bolest, topičke kreme s kapsaicinom mogu pomoći smanjiti svrbež i
poboljšati upalu kože povezanu s psorijazom.
Povećanje metabolizma
Kapsaicin povećava količinu
topline koju vaše tijelo proizvodi, što daje blagi poticaj vašem metabolizmu i
uzrokuje da sagorijevate nešto više kalorija. Također je djelomično učinkovit u
smanjenju gladi, što vam može pomoći da jedete manje tijekom dana.
Smanjenje rizika od raka
Iako su istraživanja još u
ranoj fazi, neka istraživanja pokazuju da kapsaicin ima snažna antikarcinogena
svojstva. Pokazalo se da cilja tumore i usporava rast i širenje rakovih
stanica. Možda čak može ubiti određene vrste raka, uključujući rak prostate,
kože i gušterače.
Upotreba kajenskog papra
Svježi ili mljeveni kajenski
papar lako ćete pronaći u trgovinama. Kada kupujete svježe paprike, birajte one
koje su svijetle, sjajne i čvrste. Izbjegavajte one koje su naborane, mekane
ili imaju tamne mrlje.
Za pohranu svježih kajenskih
paprika, stavite ih u papirnatu vrećicu ili ih zamotajte u papirnate ručnike i
stavite ih u hladnjak u ladici za povrće. Nemojte koristiti plastične vrećice
jer mogu zadržati vlagu, što može ubrzati truljenje. Operite ih samo kada ih
namjeravate koristiti.
Zamjene za kajenski papar
Ako želite okus poput kajenskog
papra, a nemate pri ruci ni svježi ni mljeveni papar, isprobajte ove zamjene:
-
Paprika: Jedna od najboljih opcija. Paprika je također napravljena od čili
papričica i dostupna je u različitim varijantama, poput dimljene. Ljuta
paprika je najbliža po ljutini kajenskom papru. Samo imajte na umu da su
paprika i kajenski papar različite vrste paprike. Paprika ima blag, lagano
sladak okus, dok je kajenski papar dublji i začinjeniji.
- Crvene
čili pahuljice: Dobar izbor, ali nećete dobiti tamno crvenu boju koju daju
kajenski papar ili paprika. Također, crvene čili pahuljice imaju manje
intenzivnu ljutinu jer su to sušene ljuskice čili papričica bez sjemenki.
Da biste dobili istu ljutinu kao s kajenskim paprom, trebate koristiti
duplu količinu crvenih čili pahuljica.
-
Čili prah: Također možete koristiti čili prah. Nije tako ljut kao kajenski
papar i ima vrlo specifičan okus. Nemojte pretjerivati jer bi jelo moglo
dobiti okus kao chili.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar