PILETINA U VINU NA FRANCUSKI
Piletina u vinu na francuski
Ovo je jednostavnija varijanta popularnog francuskog
specijaliteta coq au vin priprema se u tek nešto više od sat vremena i idealna
je za nedjeljni ručak.
Piletina u vinu na francuski
Sastojci za pet osoba:
·
kg piletine
·
4 luka
·
5 mrkvi
·
100 g slanine
·
2 žlice
maslinova ulja
·
lovorov
list
·
žličica majčine dušice
·
3 žlica
brašna
·
500 ml
crvenog vina
·
500 ml
pilećeg temeljca
·
2 režnja
češnjaka
·
3 žlice umaka od rajčice
·
100 g
šampinjona
Priprema:
Slaninu nasjeckajte pa je prepržite u tavi. Koristite tavu
koja može ići u pećnicu. Nakon dvije minute slaninu izvadite i ostavite je sa
strane. U istoj tavi, na masnoći, prepržite piletinu da dobije zlaćanu boju.
Piletini dodajte vino. Kad alkohol ispari, dodajte soli i papra. Dodajte
lovorov list i majčinu dušicu. Oko piletine poredajte luk i mrkvu narezane na
veće komade. Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Zatim
sve pospite brašnom te okrenite luk i piletinu. Ponovno poklopite i kuhajte još
nekoliko minuta. Maknite tavu s vatre i dodajte temeljac. Vratite slaninu pa
umiješajte češnjak i umak od rajčice. Poklopite i stavite u pećnicu na 45
minuta do sat vremena. Zadnjih 20 minuta umiješajte nasjeckane gljive.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar