PARMIGIANA




Parmigiana

 

 

Parmigiana od patlidžana klasično je talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana i topljenog sira kao predjelo, glavno jelo ili prilog uz bilo koju vrstu mesa ili ribe.

 

 

 

Parmigiana

 

Sastojci za šest osoba:

 

·       1 kg patliđana

·       20 dag naribanog parmezana

·       20 dag mozzarelle

·       20 dag ricotte ili svježeg kravljeg sira

·       2-3 svježe rajčice

·       3-4 žlice prezla (krušnih mrvica)  

·       1 umaka od rajčice

·       1 ljutika (može i ne mora)

·       2-3 češnja češnjaka

·       1 žličica šećera

·       Bosiljak

·       ulje za prženje i za kalup

 

 

 

 

Priprema:

 

 

  1. Pripremite patliđane:

Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite debljine oko 1 cm pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.

 

 

  1. Napravite šalšu:

Napravite šalšu (umak): podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte protisnuti češnjak pa dodajte umak od rajčice, posolite, popaprite, pošećerite te dodajte lovor i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte. Također možete dodati i par žlica vruće vode ili jušnog temeljca.

 

 

  1. Prepržite patliđane:

Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Prepržite na malo maslinova ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.

  1. Uključite pećnicu na 200C.
  2. Narežite sir mozzarellu na kockice.
  3. Složite složenac:

 

Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 2-3 žlice šalše. Rasporedite prepečene šnite patliđana jedne do drugih (mogu se malo i preklapati), pospite prezlama te zalijte s nekoliko žlica šalše, rasporedite ricottu, mozzarellu i pospite ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana, pospite prezlama, zalijte sa šalšom te rasporedite mozzarellu, ricottu te pospite parmezanom. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite deblji sloj šalše i pospite parmezanom. 

 

 

 

 

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA