PARMIGIANA
Parmigiana
Parmigiana od patlidžana klasično je
talijansko jelo - ukusna kombinacija patlidžana, umaka od rajčice, kremaste
ricotte i aromatičnog parmezana. Uživajte u bogatim slojevima slanih patlidžana
i topljenog sira kao predjelo, glavno jelo ili prilog uz bilo koju vrstu mesa
ili ribe.
Parmigiana
Sastojci za šest osoba:
· 1 kg patliđana
· 20 dag naribanog
parmezana
· 20 dag mozzarelle
· 20 dag ricotte ili
svježeg kravljeg sira
· 2-3 svježe rajčice
· 3-4 žlice prezla
(krušnih mrvica)
· 1 umaka od rajčice
· 1 ljutika (može i ne
mora)
· 2-3 češnja češnjaka
· 1 žličica šećera
· Bosiljak
· ulje za prženje i za
kalup
Priprema:
- Pripremite patliđane:
Odstranite
krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite debljine oko 1 cm pa
ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat
vremena, da ispuste gorčinu.
- Napravite šalšu:
Napravite
šalšu (umak): podinstajte ljutiku na maslinovom ulju, dodajte protisnuti
češnjak pa dodajte umak od rajčice, posolite, popaprite, pošećerite te dodajte
lovor i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte.
Također možete dodati i par žlica vruće vode ili jušnog temeljca.
- Prepržite patliđane:
Izvadite
patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Prepržite na malo
maslinova ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.
- Uključite pećnicu na 200C.
- Narežite sir mozzarellu na
kockice.
- Složite složenac:
Nauljite vatrostalnu zdjelu
pa na dno stavite 2-3 žlice šalše. Rasporedite prepečene šnite patliđana jedne
do drugih (mogu se malo i preklapati), pospite prezlama te zalijte s nekoliko
žlica šalše, rasporedite ricottu, mozzarellu i pospite ribanim parmezanom.
Zatim složite drugi red patliđana, pospite prezlama, zalijte sa šalšom te
rasporedite mozzarellu, ricottu te pospite parmezanom. Slažite redove dok god
imate sastojaka, a na vrh stavite deblji sloj šalše i pospite parmezanom.
Primjedbe
Objavi komentar