LAZANJE S KOZICAMA I TIKVICAMA
Lazanje s kozicama i tikvicama
Iako
kod nas nisu u sezoni, tikvice su dostupne tijekom cijele godine, a u ovom
receptu naprosto su nezamjenjive. Okusi odvlače misli u neke toplije dane i
zaista tjeraju kišno sivilo koje nas je zahvatilo ovih dana.
Lazanje s kozicama i tikvicama
Sastojci:
·
Lazanje
·
175 g kozica
·
1 manja tikvica
·
2 češnja češnjaka
·
100 ml pasirane
rajčice
·
50 ml suhog bijelog
vina
·
sol
·
papar
·
maslinovo ulje
·
peršin
·
parmezan
·
150 g goude
Za bešamel umak:
·
1,5 žlica oštrog
brašna
·
2 žlice maslaca
·
300 ml mlijeka
Priprema:
1.
Upalite pećnicu na
180°C. Naribajte tikvicu, posolite i ostavite da pusti vodu.
2. Na maslinovom ulju prodinstajte usitnjeni
češnjak i kozice. Nakon što kozice puste svoje sokove, dinstajte još par minuta
pa podlijte vinom. Kada je vino isparilo na pola, začinite sa soli i paprom.
Dodajte naribane tikvice i 100 ml pasirane rajčice koju ste razblažili s 50 ml
vode. Neka sve skupa kuha još desetak minuta. Dodajte sjeckani peršin i
sklonite s vatre.
3.
Napravite bešamel: Na
žlicu otopljenog maslaca popržite brašno. Kada se počne pjeniti, podlijte s
toplim mlijekom. Dodajte začine: sol, papar i muškatni oraščić.
4. U prikladnu posudu koju ste premazali uljem,
slažite lazanje. Lazanje prije slaganja prokuhajte u kipućoj vodi 1 minutu.
Slažemo red lazanja, umak s kozicama, naribane sireve, bešamel umak, opet red
lazanja i ostale sastojke dok sve ne potrošimo. Završite bešamelom i naribanom
gaudom. Ako želite, parmezan možete dodati i na vrh 5-10 minuta prije kraja
pečenja jer lako zagori.
5.
Pecite na 180°C 45-50
minuta.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar