KRUMPIR IZ PEĆNICE U UMAKU OD ČEŠNJAKA GOTOV ZA SAT VREMENA




Krumpir iz pećnice u umaku od češnjaka gotov za sat vremena

 

 

Krumpir je omiljena i praktična namirnica koju Hrvati vole jesti kao prilog uz meso ili pak samostalno jelo. Može se pripremiti na bezbroj načina, od kuhanog krumpira začinjenog samo solju ili peršinom, u kremastoj krumpir salati, pečenog iz pećnice s hrskavom koricom i začinima, omiljenog prženog pomfrita do restanog s lukom i naravno najdražeg pire krumpira. 

 

 

 

Krumpir iz pećnice u umaku od češnjaka gotov za sat vremena

 

Sastojci:

 

·       15 većih mladih krumpira

·       3 žlice ulja

·       3 grančice ružmarina

 

 

Za umak:

 

·       2 žumanjka

·       2 žličice senfa

·       1 žličica ljute papričice

·       1 cijeli češnjak, pečen

·       2 žličice jabučnog octa

·       sok od ½ limuna

·       125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

·       125 ml ulja

 

 

 

Priprema:

 

Skuhajte

Najprije skuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20 do 30 minuta. Ocijedite i ohladite.

 

Napravite umak

Stavite žumanjke, senf, ljutu papričicu, pečeni češnjak, ocat i limunov sok u blender i kratko promiksajte da se sjedini. Zatim polako dodajte ulje, prvo kap po kap, a zatim u tankom mlazu. Umak će se zgusnuti kako dodajete više ulja. (Inače, majonezu možete napraviti ručno u velikoj zdjeli, koristeći čvrstu pjenjaču) Začinite solju i paprom po ukusu.

 

Narežite

Narežite krumpir kako biste napraviti neravne kriške s grubim stranama.

 

Pecite

Stavite 3 žlice suncokretovog ulja u tepsiju i stavite u pećnicu na pet minuta. Začinite solju i paprom i okrenite. Pecite pet minuta. 

 

Dodajte začin

Krumpiru dodajte ružmarin, vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta.

 

Poslužite

Prebacite krumpire u lim za pečenje obložen papirom za pečenje da se ocijedi višak ulja. Poslužite s umakom od češnjaka.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?