KRUMPIR IZ PEĆNICE U UMAKU OD ČEŠNJAKA GOTOV ZA SAT VREMENA
Krumpir iz pećnice u umaku od češnjaka gotov za sat
vremena
Krumpir je
omiljena i praktična namirnica koju Hrvati vole jesti kao prilog uz meso ili
pak samostalno jelo. Može se pripremiti na bezbroj načina, od kuhanog krumpira začinjenog samo solju
ili peršinom, u kremastoj krumpir salati, pečenog iz pećnice s hrskavom koricom
i začinima, omiljenog prženog pomfrita do restanog s lukom i naravno najdražeg
pire krumpira.
Krumpir iz pećnice u umaku od češnjaka gotov za
sat vremena
Sastojci:
·
15 većih mladih krumpira
·
3 žlice ulja
·
3 grančice ružmarina
Za umak:
·
2 žumanjka
·
2 žličice senfa
·
1 žličica ljute papričice
·
1 cijeli češnjak, pečen
·
2 žličice jabučnog octa
·
sok od ½ limuna
·
125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
·
125 ml ulja
Priprema:
Skuhajte
Najprije skuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20 do 30 minuta.
Ocijedite i ohladite.
Napravite umak
Stavite žumanjke, senf, ljutu papričicu, pečeni češnjak, ocat i
limunov sok u blender i kratko promiksajte da se sjedini. Zatim polako dodajte
ulje, prvo kap po kap, a zatim u tankom mlazu. Umak će se zgusnuti kako
dodajete više ulja. (Inače, majonezu možete napraviti ručno u velikoj zdjeli,
koristeći čvrstu pjenjaču) Začinite solju i paprom po ukusu.
Narežite
Narežite krumpir kako biste napraviti neravne kriške s grubim
stranama.
Pecite
Stavite 3 žlice suncokretovog ulja u tepsiju i stavite u pećnicu
na pet minuta. Začinite solju i paprom i okrenite. Pecite pet minuta.
Dodajte začin
Krumpiru dodajte ružmarin, vratite u pećnicu na još 5 do 10
minuta.
Poslužite
Prebacite krumpire u lim za pečenje obložen papirom za pečenje
da se ocijedi višak ulja. Poslužite s umakom od češnjaka.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar