JABUKOVAČA - PREDNOSTI I MANE




Jabukovača – prednosti i mane

 

 

Jabukovača je zapravo vino dobiveno od soka jabuke, koje zadržava dio pulpe, kao i veće količine vitamina i minerala. Može biti pasterizirana ili nepasterizirana, s alkoholom ili bez, ovisno o procesu.

 

 

 

Moguće zdravstvene koristi jabukovače

U svojem najčišćem obliku, jabukovača je sok od nasjeckanih i usitnjenih jabuka. Zahvaljujući polifenolima, donosi brojne zdravstvene prednosti, uključujući:

 

  •     Olakšanje kod zatvora - Iako sadrži malo vlakana, zadržava dio pektina – topljivog vlakna koje može regulirati probavu i olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva.
  •     Hidratacija - Jabukovača je uglavnom voda i lako se pije, što je čini dobrim saveznikom u prevenciji dehidracije, posebno kod bolesti. Razrjeđivanjem vodom smanjuje se unos šećera i smanjuje rizik od proljeva koji može biti posljedica prekomjerne količine šećera.
  •     Smanjenje rizika od određenih vrsta raka - Antioksidativna svojstva polifenola pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i oštećenja stanica, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva, prostate i dojke.

 

 

 

Mogući zdravstveni rizici jabukovače

Ako jabukovača nije pasterizirana, postoji rizik od unošenja štetnih bakterija poput Salmonelle ili E. coli. To je posebno moguće ako su korištene jabuke koje su pale na tlo.

Pri kupnji, obratite pažnju na uvjete skladištenja. Jabukovača na policama trgovina ili smrznuta je pasterizirana, dok ona u rashladnim vitrinama ili na tržnicama možda nije. Uvijek provjerite etiketu ili pitajte proizvođača o načinu obrade.

Ako ste u nedoumici, jabukovaču možete prokuhati prije konzumacije, pritom redovito miješajući kako bi se ravnomjerno zagrijala. Zamrzavanje neće uništiti eventualne bakterije.

Pripremate li ju kod kuće, koristite svježe ubrane i oprane jabuke, izbjegavajte one koje su pale na tlo kako biste osigurali sigurnost pića.

Jabukovača, kupovna ili domaća, može biti više od osvježavajućeg napitka – uz pravilnu konzumaciju je i vrijedan dodatak zdravoj prehrani.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA