HUMUS - SAVRŠEN NAMAZ OD SLANUTKA
Humus – savršen namaz od slanutka
Obožavaš humus od slanutka i tražiš najbolji recept? Na
pravom si mjestu! Bliskoistočni namaz od slanutka i tahinija (paste od sezama)
postao je sve popularniji i u našim krajevima, a iako humus možeš kupiti u
gotovo svakom supermarketu, najukusniji je ipak namaz koji pripremiš doma.
Humus - savršen namaz
od slanutka
Sastojci za šest osoba:
- 20 dag kuhanog slanutka
- 1 dl vode u kojoj se slanutak
kuhao
- 2 žlice sezama ili paste tahini
(pasta od sezama)
- 1 - 2 češnja češnjaka
- 0,5 dl maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- 2-3 žlice limunovog soka
- ½ žličice kajenskog papra
- kiml – po želji
- 1 žličica mljevene crvene
paprike – za posipati
maslinovo ulje - sol
Priprema:
Dan
ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50
minuta pa ohladite ili koristite slanutak iz konzerve.
Ako
nemate gotovu pastu od sezama - tahini, napravite ga sami: sezam malo
popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo
ulja izmiksajte u umak.
Sezamu
dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite,
popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po
potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i
ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte
s maslinovim uljem.
Savjet:
U
hladnjaku ga možete čuvati par dana.
Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim
povrćem.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar