HUMUS - SAVRŠEN NAMAZ OD SLANUTKA




Humus – savršen namaz od slanutka

 

 

Obožavaš humus od slanutka i tražiš najbolji recept? Na pravom si mjestu! Bliskoistočni namaz od slanutka i tahinija (paste od sezama) postao je sve popularniji i u našim krajevima, a iako humus možeš kupiti u gotovo svakom supermarketu, najukusniji je ipak namaz koji pripremiš doma.


 

Humus  - savršen namaz od slanutka

 

Sastojci za šest osoba:

 

  • 20 dag kuhanog slanutka
  • 1 dl vode u kojoj se slanutak kuhao
  • 2 žlice sezama ili paste tahini (pasta od sezama)
  • 1 - 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl maslinovog ulja 
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2-3 žlice limunovog soka
  •  ½ žličice kajenskog papra
  • kiml – po želji
  • 1 žličica mljevene crvene paprike – za posipati
    maslinovo ulje
  • sol

 

 

 

Priprema:

 

Dan ranije namočite slanutak u vodi. Kuhajte slanutak u neposoljenoj vodi 45- 50 minuta pa ohladite ili koristite slanutak iz konzerve.

Ako nemate gotovu pastu od sezama -  tahini, napravite ga sami: sezam malo popržite na tavici dok ne dobije lagano-zlatnu boju, a zatim ga zajedno s malo ulja izmiksajte u umak.

Sezamu dodajte ohlađeni slanutak, češnjak, ulje, peršin, limunov sok, posolite, popaprite i zajedno izmiksajte u humus. Prema želji možete dodati i kiml, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Stavite ga u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja pospite ga crvenom paprikom i pokapajte s maslinovim uljem.

 

 

 

Savjet:

 

 

U hladnjaku ga možete čuvati par dana. 


Humus poslužite s raznim vrstama kruha i svježim povrćem.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA