CRVENI ILI ZELENI KUPUS - KOJI IMA BOLJE BENEFITE ZA ZDRAVLJE
Crveni ili zeleni kupus
- koji ima bolje benefite za zdravlje
Kupus
je već odavno poznat po svojim iznimnim zdravstvenim koristima, ali kada je
riječ o nutritivnoj vrijednosti i antioksidativnim svojstvima, crveni kupus
izdvaja se kao pravi pobjednik. Iako obje vrste kupusa sadrže važne vitamine i
minerale, znanstvena istraživanja otkrivaju da crveni kupus ima nekoliko
ključnih prednosti u odnosu na zeleni.
Zašto je crveni kupus bolji?
Ono što crveni kupus čini
posebnom namirnicom je njegova visoka koncentracija antocijanina, prirodnih
pigmenata koji mu daje karakterističnu ljubičastu boju. Ovi antocijanini su
snažni antioksidansi koji štite stanice od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Znanstvene studije pokazale su da crveni kupus sadrži čak 10 puta više vitamina
A u odnosu na zeleni, te znatno više vitamina C, što ga čini izvrstan izvorom
ovih važnih nutrijenata.
Nutritivne vrijednosti crvenog kupusa
U samo jednoj šalici (oko 89
grama) sirovog crvenog kupusa nalazi se svega 28 kalorija, 1 gram proteina, 7
grama ugljikohidrata i 2 grama vlakana. No, ono što je još važnije, crveni
kupus osigurava čak 56 posto dnevnih potreba za vitaminom C, 28 posto za
vitaminom K i 11 posto za vitaminom B6, što ga čini iznimno korisnim za
zdravlje.
Imunitet i detoksikacija
Visok udio vitamina C čini
crveni kupus iznimno korisnim za jačanje imuniteta. Prema istraživanjima,
redovita konzumacija crvenog kupusa može značajno poboljšati otpornost
organizma na infekcije. Uz to, bogat je spojevima koji pomažu jetri u procesu
detoksikacije, što pospješuje prirodno čišćenje organizma od štetnih tvari.
Protuupalno djelovanje i zdravlje probave
Crveni kupus sadrži bioaktivne
spojeve s protuupalnim djelovanjem, među kojima se izdvaja sulforafan, spoj
bogat sumporom koji pokazuje snažna antikancerogena svojstva. Također, vlakna u
crvenom kupusu odlično podržavaju zdravlje probavnog sustava – pomažu u
održavanju redovite stolice, hrane korisne bakterije u crijevima i sprječavaju
zatvor.
Prednosti zelenog kupusa
Iako crveni kupus prednjači u
određenim nutritivnim vrijednostima, i zeleni kupus nudi brojne prednosti. Na
primjer, iznimno je bogat vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju, a
sadrži i važne minerale poput kalija i magnezija. Zeleni kupus također ima
nešto lakšu probavljivost, što može biti važno za osobe s osjetljivijim
želucem.
Kako najbolje iskoristiti oba kupusa?
Za optimalne zdravstvene
koristi, stručnjaci preporučuju u prehranu uključiti obje vrste kupusa. Možete
ih jesti sirove u salatama, kuhane kao prilog, kiseljene ili pripremljene na
druge načine. Ipak, treba imati na umu da dugotrajno kuhanje može smanjiti
količinu hranjivih tvari, pa je najbolje pripremati kupus na laganoj vatri ili
ga jesti sirovog.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar