CRNA BABA - SOČAN KOLAČ
Crna baba - sočan
kolač
Baba neagra ili u prijevodu crna baba tradicionalni je kolač u sjevernom
dijelu Moldavije, a koji se nekoć pripremao za blagdane, vjenčanja i druge
posebne prilike. Danas se rijetko kad radi jer iziskuje dugu pripremu.
Crna baba
Sastojci:
- 10 jaja
- 500 ml mlijeka
- 300 g bijelog šećera
- 250 ml mlaćenice ili kefira
- 240 g brašna
- 200 ml biljnog ulja
- 25 ml votke
- 22 g sode bikarbone
Pripremila:
1.
Pripremite kalup za
torte promjera 28 centimetara: stranice dobro obložite s dva do tri sloja
aluminijske folije – izvana i iznutra. Na dno kalupa stavite papir za pečenje i
stavite sa strane.
2. Izmiksajte jaja s mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu
smjesu.
3.
U velikoj zdjeli
pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. Dodajte ulje i ručno dobro promiješajte.
Potom dodajte mlijeko i izmiješajte cijelu smjesu s pjenjačom. Umiješajte i
mlaćenicu (ili kefir). Na kraju dodajte izmiksana jaja i sve zajedno dobro
promiješajte.
4.
Smjesa bi trebala biti
rijetka – poput one za pečenje palačinke. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup
za torte. Prekrijte vrh s aluminijskom folijom i stavite sve zajedno u
prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko dva sata.
5.
Potom smanjite
temperaturu na 100 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći kolač još dva sata.
Isključite pećnicu i pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što
uklonite aluminijsku foliju i narežete ga na komade i servirate. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar