CRNA BABA - SOČAN KOLAČ




Crna baba  - sočan kolač

 

 

Baba neagra ili u prijevodu crna baba tradicionalni je kolač u sjevernom dijelu Moldavije, a koji se nekoć pripremao za blagdane, vjenčanja i druge posebne prilike. Danas se rijetko kad radi jer iziskuje dugu pripremu.

 

 

Crna baba

 

Sastojci:

 

  • 10 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 300 g bijelog šećera
  • 250 ml mlaćenice ili kefira
  • 240 g brašna
  • 200 ml biljnog ulja
  • 25 ml votke
  • 22 g sode bikarbone

 

 

 

 

Pripremila:

 

1.      Pripremite kalup za torte promjera 28 centimetara: stranice dobro obložite s dva do tri sloja aluminijske folije – izvana i iznutra. Na dno kalupa stavite papir za pečenje i stavite sa strane.

2.     Izmiksajte jaja s mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.

3.     U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. Dodajte ulje i ručno dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i izmiješajte cijelu smjesu s pjenjačom. Umiješajte i mlaćenicu (ili kefir). Na kraju dodajte izmiksana jaja i sve zajedno dobro promiješajte.

4.     Smjesa bi trebala biti rijetka – poput one za pečenje palačinke. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za torte. Prekrijte vrh s aluminijskom folijom i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko dva sata.

5.     Potom smanjite temperaturu na 100 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći kolač još dva sata. Isključite pećnicu i pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što uklonite aluminijsku foliju i narežete ga na komade i servirate. Dobar tek!

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?