ČEŠKI KOLAČI
Češki kolači
Koláče, odnosno češki kolači
naziv su za okrugla peciva koja
mame raznim nadjevima, a najčešći su oni sa sirom, džemom ili pekmezom te
makom. Pekmez od šljiva čest je odabir, a dodatno ga možete ukrasiti
blanširanim listićima badema.
Češki kolači
Sastojci:
- 450 g glatkog brašna
- 240 ml mlijeka
- 2 i ½ žličice suhog kvasca
- 75 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 jaje
- ½ žličice soli
- 1 žličica paste od vanilije (po
želji)
- 1 jaje (za premazivanje)
- pekmez ili džem prema želji za
nadjev
Priprema:
1.
U lončiću grijte 240
ml mlijeka dok ne postane mlako. Dodajte dvije i pol žličice suhog kvasca i
jednu žličicu šećera. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu 10-15 minuta,
dok se na površini ne pojavi pjena. U međuvremenu otopite 75 g maslaca. Trebao
bi biti polutekući, ali ne vruć. Najbrži način je staviti ga u mikrovalnu
pećnicu na 30 sekundi.
2.
U zdjelu dodajte 450 g
glatkog brašna, 70 g šećera i pola žličice soli. Dodajte jedno jaje, žličicu
paste od vanilije, otopljeni maslac i aktivirani kvasac s mlijekom. Sve
sastojke grubo promiješajte vilicom. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i
mijesite rukama dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto ljepljivo,
dodajte još jednu žlicu brašna i nastavite mijesiti. Ponovite dok tijesto više
ne bude ljepljivo. Vratite tijesto u zdjelu, pokrijte ga čistom kuhinjskom
krpom i ostavite na toplom mjestu 40 minuta da se udvostruči.
3.
Premjestite tijesto na
radnu površinu i podijelite ga na jednake dijelove. Ako želite da svi kolači
budu jednake veličine, izvažite komadiće tijesta na kuhinjskoj vagi – svaki bi
trebao težiti oko 45 g. Oblikujte loptice od svakog komada tijesta i stavite ih
na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između loptica.
Pokrijte loptice čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih na toplom još 40 minuta.
4.
Upotrijebite okrugli
predmet promjera oko 8 cm, poput čaše, za stvaranje udubljenja u sredini svake
loptice tijesta. Zamotajte dno čaše čistom krpom kako biste spriječili nabore
na tijestu. Lagano pritisnite u sredinu tijesta kako biste oblikovali udubljenje
za nadjev.
5. U plitkoj zdjeli vilicom izmutite jedno jaje pa premažite rubove
svakog peciva. Stavite pekmez u sredinu svakog peciva – jedna do jedna i pol
žlica je dovoljna. Zagrijte pećnicu na 175 °C i pecite peciva 15-20 minuta, dok
rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar