BOŽANSTVENA TORTA OPERA
Božanstvena torta opera
Ako
ste u potrazi za raskošnom tortom, morate isprobati recept za francuski klasik - tortu
opera. U slast!
Božanstvena torta opera
Sastojci:
Za biskvit:
·
70 g brašna
·
45 g maslaca
·
6 jaja
·
6 bjelanjaka
·
30 g šećera
·
225 g mljevenih
blanširanih badema
·
225 g šećera u prahu
Za sirup:
·
1,25 dl vode
·
80 g šećera
·
1½ žlica instant kave
Za kremu:
·
60 ml vode
·
100 g šećera
·
200 g maslaca
·
1 jaje
·
1 žumanjak
·
2 žlice instant kave
·
2 žlice vrele vode
Za ganache:
·
250 g tamne čokolade
·
1,25 dl punomasnog
mlijeka
·
60 ml slatkog vrhnja
·
60 g maslaca
Za glazuru:
·
150 g čokolade za
kuhanje
·
115 g maslaca
Priprema:
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dva lima
(30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Istucite jedan po jedan snijeg pa
dodajte šećer i miksajte dok ne postane čvrst. U drugoj posudi miksajte bademe,
šećer u prahu i jaja na srednjoj brzini oko 3 minute da se dobije pjenasta
smjesa. Dodajte brašno i tucite na najmanjoj brzini samo dok se ne uklopi u
smjesu.
Zatim kuhačom pažljivo umiješajte snijeg od
bjelanjaka, a potom i otopljeni maslac. Smjesu podijelite u dva lima i
poravnajte površinu. Pecite 5-7 minuta - biskvit mora biti svijetlo smeđ.
Izvadite iz pećnice, prekrijte papirom za pečenje i pažljivo preokrenite da
skinete papir za pečenje. Okrenite papir i čistom stranom prekrijte biskvit.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sirup:
Za sirup pomiješajte sve sastojke u loncu i
zakuhajte. Ostavite da se ohladi.
Ganache:
Za kremu otopite instant kavu u vrućoj vodi.
Prokuhajte šećer i vodu i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim nastavite
kuhati bez miješanja dok sirup ne provrije. Jaje i žumanjak mutiti dok masa ne
postane svijetla i pjenasta. Zatim miksajući na najmanjoj brzini dodajte sirup
u tankom mlazu. Zatim pojačajte brzinu na srednju i tucite još 5 minuta da se
smjesa zgusne. Omekšali maslac istucite špatulom i dodajte u smjesu 2 žlice
odjednom, muteći na srednjoj brzini. Na kraju pojačajte brzinu i tucite dok se
krema ne zgusne i postane svilenkasta. Dodajte kavu, pa stavite u hladnjak na
20 minuta – dok se krema ne zgusne dovoljno za punjenje biskvita. Često ga
promiješajte.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar