AVGOLEMONO - GRČKA JUHA S LIMUNOM




Avgolemono  - grčka juha s limunom

 

 

Avgolemono je grčki umak od temeljca, jaja i limuna, a ime dijeli i s finom pilećom juhom kojoj služi kao baza. Idealna je za pripremu kada vam ostane višak pečene ili kuhane piletine, a jede vam se nešto brzo gotovo, toplo i neodoljivo na žlicu. Kremasta nota koju juha avgolemono duguje žumanjcima, kao i mirisni limun razlozi su zbog koje je Grci obožavaju.

 

 

 

Avgolemono  - grčka juha s limunom

 

 

Sastojci:

 

·       2-3 žlice maslinova ulja

·        2 mrkve

·       1/2 glavice manjeg celera

·        2 manje glavice luka

·        2 režnja češnjaka

·       2 l pileće juhe

·       2 lista lovora

·        šalica riže

·        Sol

·        Papar

·       2 kom pilećih prsa

·        120 ml svježe cijeđenog limunova soka

·        2 jaja

·        sjeckani peršin

 

 

Priprema:

 

U lonac srednje veličine stavite 2/3 vode. Stavite na vatru te dodajte malo sjeckane mrkve i celera te posolite. Pileća prsa odvojite od kosti, narežite na manje komade pa stavite u toplu vodu. Kuhajte desetak minuta dok piletina ne omekša. Izvadite piletinu iz vode i ostavite sa strane da se ohladi, a juhi u kojoj se kuhala piletina dodajte vode da bude ukupno dvije litre. U velikom loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu mrkvu, celer i luk te uz miješanje i dolijevanje minimalne količine vode pirjajte 5-6 minuta. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak. Dodajte juhu i listiće lovora. Kad proključa, dodajte rižu, posolite i popaprite. Smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta. Na kraju dodajte meso. U manjoj posudi dobro izmiješajte jaja i sok od limuna. Dodajte dvije šeflje vrele juhe da se ujednači temperatura jaja. Zatim isipajte u juhu pa odmah sklonite s vatre. Kod posluživanja pospite peršinom.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?