HARČO - GRUZIJSKA JUHA OD GOVEDINE
Harčo – gruzijska juha od govedine
U potrazi za bogatom i zasitnom juhom od junetine recepti vas mogu
odvesti do gruzijskog specijaliteta koji se naziva harčo. Nerijetko gusta poput gulaša, ta
juha osim mesa sadrži rižu, rajčice i (često) sjeckane orahe, kao i velikodušnu količinu
svježeg korijandra. No sastojci se mogu i razlikovati od regije do regije, pa
se tako osim junetine koriste i govedina, janjetina, svinjetina te druge vrste
mesa.
Harčo
Sastojci:
·
1,3 kg junetine ili govedine za gulaš
·
3 žličice
soli
·
4 žlice ulja
·
srednja glavica luka
·
komad celera
·
1 l goveđe
juhe
·
800 g
pelata iz limenke
·
2 suha
lista lovora
·
žličica
mljevenih sjemenki korijandera
·
žličica
mljevene dimljene paprike
·
2 režnja češnjaka
·
90 g nekuhane riže
·
Limun
·
15 g svježeg peršina
·
10 g
svježeg kopra
Priprema:
Luk i celer nasjeckajte, a
češnjak protisnite. Limun iscijedite i sačuvajte dvije žlice soka. Meso
očistite i narežite na kockice. Posolite meso. Zagrijte dvije žlice ulja u
velikom loncu za juhu pa pržite meso u dvije ture dok ne porumeni sa svih
strana te ga izvadite na tanjur.
Prema potrebi dodajte još malo
ulja pa pržite nasjeckani luk i celer pet minuta ili dok ne omekša. Zatim
dodajte rajčice s njihovim sokom, juhu, litru vode, dva lista lovora i meso.
Kad prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko dva sata ili dok govedina
ne omekša. Dodajte rižu, dvije žlice limunova soka, češnjak, sjemenke
korijandra i mljevenu papriku. Poklopite i ostavite da se riža skuha. Na kraju
dodajte peršin i kopar pa poklopite i ostavite da odstoji još deset minuta
prije posluživanja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar