DUNJA - RIZNICA ZDRAVIH NUTRIJENATA




Dunja – riznica zdravih nutrijenata

 

 

Voće pruža veliki izbor vitaminamineralavlakana i mnogih drugih zdravih nutrijenata, ali neke primjerke ove skupine namirnica nerijetko zaboravljamo. Iako je mediteranskoga podrijetla i relativno se često nalazi u vrtovima diljem našega područja, dunje neopravdano ne uživaju veliku popularnost.

 

 

 

Bogatstvo hranjivih tvari

Dunje sadrže vlakna i nekoliko bitnih vitamina i minerala, što ih čini izuzetno hranjivima. Jedna dunja od 90 grama daje sljedeće:

·        Kalorije: 52

·        Masti: 0 grama

·        Proteini: 0,3 grama

·        Ugljikohidrati: 14 grama

·        Vlakna: 1,75 grama

·        Vitamin C: 15% dnevne vrijednosti (DV)

·        Tiamin (vitamin B1): 1,5% DV

·        Vitamin B6: 2% DV

·        Bakar: 13% DV

·        Željezo: 3,6% DV

·        Kalij: 4% DV

·        Magnezij: 2% DV

 

 

 

 

 

Sadrže snažne antioksidanse

Antioksidansi smanjuju metabolički stres, upale i štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima koji su nestabilne molekule. Neka istraživanja sugeriraju da određeni antioksidansi u dunjama, uključujući flavonole poput kvercetina i kaempferola, smanjuju upale i štite od kroničnih bolesti poput bolesti srca.

 

 

Smanjuju mučnine izazvanom trudnoćom

Neki od najčešćih simptoma tijekom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Određena istraživanja pokazuju da dunje mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma pa je tako jedna studija na 76 trudnica pokazala da je 1 žlica (15 ml) sirupa od dunje značajno učinkovitija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine izazvane trudnoćom.

 

 

Ublažuje probavne smetnje

Dunje se već dugo koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini za liječenje raznih probavnih poremećajaNedavna istraživanja pokazuju da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis.

 

 

Liječi čir na želucu

Rana istraživanja pokazuju da biljni spojevi u dunjama mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. U studiji iz epruvete, sok od dunje inhibirao je rast H. pylori, bakterije za koju se zna da uzrokuje čir na želucu. Iako ova studija iz epruvete i druge na životinjama pokazuju da dunje mogu zaštititi od čira na želucu, potrebna su istraživanja na ljudima.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA