PILEĆI PAPRIKAŠ - SAVRŠENO ZIMSKO MESNO JELO




Pileći paprikaš  - savršeno zimsko mesno jelo

 

 

Paprikaš je jedno od jela koja su naše mame, bake i prabake pripremale gotovo svakog tjedna. Možete ga pripremati od bilo kojeg mesa, radi se o jelu sličnom gulašu, ali se u njega dodaje mljevena crvena paprika i za razliku od gulaša koji je gušći i jede se na žlicu kao varivo, paprikaš se češće jede kao mesni umak uz neki prilog.

 

 

 

Pileći paprikaš

 

Sastojci:

 

·       500 grama piletine (bataci, bataci, veći komadi prsa...)

·       2 glavice luka

·       3 mrkve

·       1 manji korijen celera

·       2 žlice koncentrata rajčice

·       2 žličice mljevene crvene paprike

·       3 kapi kiselog vrhnja

·       pileći temeljac

·       peršin

·       ulje

·       sol

·       papar

 

 

Priprema:

 

Popržite meso

Piletinu posolite i popaprite, a u tavi zagrijte ulje pa popržite meso sa svih strana. Meso izvadite i na isto ulje dodajte sitno nasjeckani luk.

 

 

Pirjajte

Pirjajte dok meso ne porumeni pa dodajte naribanu mrkvu i celer. Još malo pirjajte pa dolijte temeljca toliko da prekrije povrće.

 

 

Začinite

Začinite crvenom paprikom, soli i paprom pa dodajte koncentrat rajčice.

 

 

Kuhajte

Dobro promiješajte pa dodajte meso i ostavite da se kuha oko sat vremena. U slučaju da temeljac ispari, svakako dodajte još kako bi na kraju dobili bogati umak.

 

 

Izmiksajte

Preostalo povrće u tavi usitnite štapnim mikserom i dodajte smjesu od kiselog vrhnja. Dobro promiješajte, vratite meso, pospite svježim peršinom i poslužite toplo.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe