BLEDSKA KREMŠNITA
Bledska kremšnita
Iako se ne radi o natjecanju, mnogima je bledska kremšnita ukusnija od
samoborske upravo zbog šlaga - i zato što se ne poslužuje topla. Poznavatelji
kažu i da se originalna bledska kremšnita prepoznaje po tome da drhti dok stiže
na stol zahvaljujući prozračnoj teksturi.
Bledska kremšnita
Sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 6 jaja
- 1 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- 2 žlice gustina
- 2 vanilin šećera
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
Priprema:
1.
Lisnato tijesto
razvaljate i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta pa izvadite
i ostavite da se hladi. Prepolovite lisnato tijesto na dva jednaka dijela.
2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke pjenasto umutite s
četirima žlicama šećera. Smjesi dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte
pa ulijte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3.
U lonac ulijte
preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (pet žlica) te na kraju vanilin
šećer pa kuhajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru te dodajte žumanjke i
kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje.
4. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg sa šećerom pa dodajte u vrelu
kremu i lagano umiješajte.
5.
Za bijeli dio
kremšnite potreban vam je šlag, koji napravite od vrhnja koje čvrsto umutite sa
šećerom u prahu i ostavite sa strane.
6. Kad su svi sastojci gotovi, počnite sa slaganjem slojeva - na
lisnato tijesto stavite žutu kremu pa šlag te na kraju pokrijte kolač drugim
slojem lisnatog tijesta. Na kraju koricu pospite šećerom u prahu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar