BLEDSKA KREMŠNITA



Bledska kremšnita

 

 

Iako se ne radi o natjecanju, mnogima je bledska kremšnita ukusnija od samoborske upravo zbog šlaga - i zato što se ne poslužuje topla. Poznavatelji kažu i da se originalna bledska kremšnita prepoznaje po tome da drhti dok stiže na stol zahvaljujući prozračnoj teksturi. 

 

 

 

Bledska kremšnita

 

 

Sastojci:

 

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 2 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu

 

 

 

 

Priprema:

 

 

1.      Lisnato tijesto razvaljate i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta pa izvadite i ostavite da se hladi. Prepolovite lisnato tijesto na dva jednaka dijela.

2.     Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa žumanjke pjenasto umutite s četirima žlicama šećera. Smjesi dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte pa ulijte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

3.     U lonac ulijte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (pet žlica) te na kraju vanilin šećer pa kuhajte dok smjesa ne zavrije. Smanjite vatru te dodajte žumanjke i kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje.

4.     Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg sa šećerom pa dodajte u vrelu kremu i lagano umiješajte.

5.     Za bijeli dio kremšnite potreban vam je šlag, koji napravite od vrhnja koje čvrsto umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.

6.    Kad su svi sastojci gotovi, počnite sa slaganjem slojeva - na lisnato tijesto stavite žutu kremu pa šlag te na kraju pokrijte kolač drugim slojem lisnatog tijesta. Na kraju koricu pospite šećerom u prahu.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA