7 VRSTA POVRĆA KOJE POMAŽE U MRŠAVLJENJU
7 vrsta povrća koje pomaže u mršavljenju
Uravnotežena prehrana s puno povrća jedan je od najlakših i
najučinkovitijih načina za održavanje zdrave težine, a ovo je 7 najboljih vrsta
povrća koje pomaže u sigurnom gubitku kilograma.
Šparoge
Ne samo da su šparoge vrlo niskokalorične, već su i bogate vlaknima.
Jedna šalica kuhanih šparoga sadrži 3,6 grama vlakana, sa samo 40
kalorija.
Vlakna su važna za mršavljenje jer se sporo probavljaju, što vam
pomaže da se dulje osjećate sitima. To znači da ćete prirodno unositi manje
kalorija bez osjećaja uskraćenosti, a vlakna također podržavaju zdravu probavu
i održavaju pražnjenje crijeva redovitim.
Prokulice
Kao i drugo povrće iz skupine Cruciferaes, prokulice imaju malo
kalorija i puno vlakana. Jedna šalica kuhanih prokulica sadrži 4 grama vlakana,
sa samo 56 kalorija.
Osim toga, prokulice sadrže fitokemikalije koje
se nazivaju glukozinolati.
Ovi spojevi imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u
smanjenju rizika od raka, bolesti srca i drugih kroničnih bolesti.
Špinat
S udjelom vode od oko 91%, špinat je niskokalorično, hidratantno i hranjivo povrće. Ujedno je i jedno od najsvestranijih zelenih
listova i može se dodati u smoothieje, pirjati kao prilog ili
poslužiti kao sastojak salate.
Karfiol
Posljednjih nekoliko godina karfiol ili cvjetača postala je
popularan sastojak raznih jela, često se koristi kao zamjena za koru pizze, rižu i pire krumpir.
Ovo
povrće također je bogato biljnim sterolima/stanolima koji snižavaju razinu
lošeg kolesterola i poboljšavaju funkciju endotela, što je ključno za zdravlje srca.
Mrkva
Mrkva je niskokalorično povrće, a sadrži prirodne šećere koji
jelima mogu dati blag, slatkast okus.
Osim toga, mrkva je bogata karotenoidima antioksidansima. Studije su
povezale više razine beta-karotena u krvi sa smanjenim rizikom od dijabetesa
tipa 2, raka i drugih bolesti.
Paprika
Paprike su svestran dodatak zdravoj prehrani. Imaju malo kalorija
i puno hranjivih tvari, uključujući vlakna i vitamin C.
Tikvice
Kuhane tikvice sadrže 2 grama proteina i 1,8 grama vlakana po
šalici, a sve to za
samo 27 kalorija. To ih čini izvrsnim povrćem za
dodavanje svakodnevnim obrocima kako bi poprimili potreban volumen i
nutrijente, bez puno dodatnih kalorija.
Osim toga, tikvice sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin, koji su
poznati po tome što podržavaju zdrav vid i smanjuju rizik od oštećenja vida.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar