PANETTONE



https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a2329/Recept-za-talijanski-slatki-kruh-panettone.html



PANETTONE


Sastojci:

• 600 g brašna
• 1 žlica kvasca 
• 2/3 šalice vode
• 5 jaja
• naribana korica 1 naranče 
• 68 g šećera 
• 2 žličice ekstrakta vanilije 
• 1 žličica soli
• 170 g omekšalog maslaca + 1 žlica maslaca 
• 1 šalica grožđica 
• 1/2 šalice kandirane narančine korice
• 1/4 šalice ruma 
• 1/4 šalice vruće vode
• 1/2 šalice nasjeckanih badema 




Priprema:


Pomiješajte grožđice, kandiranu koricu naranče, rum i vodu pa poklopite zdjelu tanjurom i ostavite preko noći. 

Promiješajte žlicu brašna i kvasac u vodi pa promiješajte žlicom dok ne dobijete gustu smjesu.

Pomiješajte preostalo brašno i sol.

Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte srednjom brzinom. 

Zatim dodajte naribanu koricu naranče, šećer i vaniliju. 

Smanjite brzinu miksera na nisku pa dodajte ostatak brašna i soli.

Tijesto mora biti mekano i rastezljivo.

Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta. 

Stavite spiralni nastavak za mikser pa miksajte tijesto oko 9 minuta dok ne postane glatko i  elastično.

Postupno dodajte maslac na niskoj brzini miješajte oko 3 minute. 

Ako je tijesto i dalje ljepljivo dodajte 1 do 4 žlice brašna.

Tijesto u zdjeli oblikujte u kuglu, a zatim ga poprskajte uljem i prekrijte prozirnom folijom izravno na tijesto.

Tijesto ostavite u hladnjaku barem 8 sati preko noći.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik pa rasporedite ocijeđeno voće i nasjeckane bademe. 

Voće i bademe usitnite valjkom za tijesto.

Presavijte rubove jedan preko drugog.

Krajeve rukom oblikujte u deblji kvadrat pa donji dio povucite prema vrhu i oblikujte kuglicu.

Okrenite tijesto prema dolje pa ga stavite u duboku okruglu posudu ili u posudu za panettone ako je imate.

Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže sat i pol do dva.

Kad se tijesto digne zarežite ga u obliku križa, a u sredinu stavite komadić maslaca.

Pećnicu prvo zagrijte na 190 stupnjeva, a kada stavite kolač smanjite na 160 stupnjeva. 

Pecite panettone 30 minuta zatim prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 40 do 45 minuta. 

Poslužite kada se potpuno ohladi. 






Primjedbe