PANETTONE
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Zalogajcici/a2329/Recept-za-talijanski-slatki-kruh-panettone.html
PANETTONE
Sastojci:
• 600 g brašna
• 1 žlica kvasca
• 2/3 šalice vode
• 5 jaja
• naribana korica 1 naranče
• 68 g šećera
• 2 žličice ekstrakta vanilije
• 1 žličica soli
• 170 g omekšalog maslaca + 1 žlica maslaca
• 1 šalica grožđica
• 1/2 šalice kandirane narančine korice
• 1/4 šalice ruma
• 1/4 šalice vruće vode
• 1/2 šalice nasjeckanih badema
Priprema:
Pomiješajte grožđice, kandiranu koricu naranče, rum i vodu pa poklopite zdjelu tanjurom i ostavite preko noći.
Promiješajte žlicu brašna i kvasac u vodi pa promiješajte žlicom dok ne dobijete gustu smjesu.
Pomiješajte preostalo brašno i sol.
Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte srednjom brzinom.
Zatim dodajte naribanu koricu naranče, šećer i vaniliju.
Smanjite brzinu miksera na nisku pa dodajte ostatak brašna i soli.
Tijesto mora biti mekano i rastezljivo.
Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta.
Stavite spiralni nastavak za mikser pa miksajte tijesto oko 9 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Postupno dodajte maslac na niskoj brzini miješajte oko 3 minute.
Ako je tijesto i dalje ljepljivo dodajte 1 do 4 žlice brašna.
Tijesto u zdjeli oblikujte u kuglu, a zatim ga poprskajte uljem i prekrijte prozirnom folijom izravno na tijesto.
Tijesto ostavite u hladnjaku barem 8 sati preko noći.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik pa rasporedite ocijeđeno voće i nasjeckane bademe.
Voće i bademe usitnite valjkom za tijesto.
Presavijte rubove jedan preko drugog.
Krajeve rukom oblikujte u deblji kvadrat pa donji dio povucite prema vrhu i oblikujte kuglicu.
Okrenite tijesto prema dolje pa ga stavite u duboku okruglu posudu ili u posudu za panettone ako je imate.
Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže sat i pol do dva.
Kad se tijesto digne zarežite ga u obliku križa, a u sredinu stavite komadić maslaca.
Pećnicu prvo zagrijte na 190 stupnjeva, a kada stavite kolač smanjite na 160 stupnjeva.
Pecite panettone 30 minuta zatim prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 40 do 45 minuta.
Poslužite kada se potpuno ohladi.
Primjedbe
Objavi komentar