JUHA OD GLJIVA I BRIE SIRA
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a621/Juha-od-gljiva-i-brie-sira.html
JUHA OD GLJIVA I BRIE SIRA
Sastojci:
• 1 žlica maslinova ulja
• 700 g šampinjona
• 2 žlice maslaca
• 1 glavica ljubičastog luka
• 2 češnja češnjaka
• 1 žlica sjeckanog timijana
• 2 žlice brašna
• 100 ml bijelog vina
• 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
• 100 g brie sira
• 120 ml mlijeka
• sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje pa ga obložite papirom za pečenje.
Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu.
Pecite dok se gljive ne počnu karamelizirati otprilike 20 do 30 minuta.
Svakako ih promiješajte jednom na polovici vremena.
U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a češnjak protisnite.
Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte luk i pržite sedam minuta.
Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu.
Umiješajte brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu.
Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije, smanjite vatru i kuhajte deset minuta.
Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i sir narezan na kockice.
Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu.
Probajte, dodajte soli i papra pa poslužite toplo.
Primjedbe
Objavi komentar