JUHA OD GLJIVA I BRIE SIRA




https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a621/Juha-od-gljiva-i-brie-sira.html



JUHA OD GLJIVA I BRIE SIRA


Sastojci:

• 1 žlica maslinova ulja 
• 700 g šampinjona 
• 2 žlice maslaca 
• 1 glavica ljubičastog luka 
• 2 češnja češnjaka 
• 1 žlica sjeckanog timijana 
• 2 žlice brašna
• 100 ml bijelog vina 
• 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca 
• 100 g brie sira 
• 120 ml mlijeka
• sol i papar




Priprema:


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje pa ga obložite papirom za pečenje. 

Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu. 

Pecite dok se gljive ne počnu karamelizirati otprilike 20 do 30 minuta. 

Svakako ih promiješajte jednom na polovici vremena.

U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a češnjak protisnite. 

Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte luk i pržite sedam minuta.

Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu.

Umiješajte brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu. 

Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije, smanjite vatru i kuhajte deset minuta. 

Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i sir narezan na kockice. 

Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu. 

Probajte, dodajte soli i papra pa poslužite toplo.


Primjedbe