DOMAĆA MAJONEZA


https://aboutmen.hr/domaca-majoneza-evo-kako/

Majoneza je emulzija od pet sastojaka žumanjaka, biljnog ulja, octa, soli i papra.  Nerijetko se zbog okusa i boje dodaje i malo senfa. Baza je mnogim umacima od kojih je najpoznatiji tartar s krastavcima, kaparima i lukom. 

Priprema je brza osnovne sastojke lako je nabaviti i povoljne su cijene, ali pri izradi treba biti strpljiv. Naime, ako požurite s dodavanjen ulja postoji velika šansa da će se sastojci razdvajati. Odvojite 15 minuta vremena i napravite odličnu domaću majonezu!


Sastojci:

3 žumanjka 
500 ml suncokretova ulja 
40 ml bijelog octa 
sol
kajenski papar 


Priprema:

Svi sastojci trebaju biti sobne temeprature. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa ih stavite u duboku posudu. Dodajte ocat i začinite soli i kajenskim paprom. 

Postupno dodajte ulje i miksajte dok majoneza ne postane kremasta. Prebacite u čistu posudu dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte majonezu u hladnjaku. 

Primjedbe