ZAPEČENI PILEĆI ZABATAK U UMAKU OD LUKA




https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/zapeceni-pileci-zabatak-u-umaku-od-luka-recept---951646.html



Zapečeni pileći zabatak u umaku od luka 



Zapečeni zabatak u bogatom umaku od luka jednostavno je, domaće jelo koje spaja provjerene okuse klasične kuhinje s nekoliko pametnih trikova za lakšu, ali i zdraviju pripremu.




Zapečeni pileći zabatak u umaku od luka 


Sastojci:

  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 čajna žličica luka u prahu
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • 1/4 čajne žličice kajenskog papra
  • 1/2 čajne žličice soli, ili po ukusu
  • ½ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 8 pilećih zabataka s kostima, bez kože
  • 2 velika luka, nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 180 ml pilećeg temeljca, plus još po potrebi
  • 2 grančice svježeg timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 mladi luk, tanko narezan, za ukras



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. U velikoj plitkoj posudi pomiješajte brašno, luk u prahu, papriku i kajenski papar. Začinite s 1/4 čajne žličice soli i 1/4 žličice papra te promiješajte
  3. U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte ulje na jakoj vatri.
  4. Pileće zabatke osušite papirnatim ručnikom. Uvaljajte ih u smjesu brašna i začina da se oblože s obje strane. Ostatak brašna trebat će vam za umak.
  5. Pržite zabatke u dvije serije, dok ne dobiju boju, 1 do 2 minute sa svake strane. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
  6. U tavu ubacite nasjeckani luk i smanjite vatru na srednje jaku. Začinite s preostalom 1/4 čajne žličice soli i 1/4 žličice papra.
  7. Pržite, povremeno miješajući, dok luk ne postane staklast, 5 do 7 minuta. Dodajte češnjak i kratko pržite dok ne zamiriše, najviše minutu.
  8. Dodajte preostalu brašno sa začinima i promiješajte. Ulijte pileći temeljac i dobro promiješajte da se sve sjedini. Pojaćajte vatru na srednje jaku. Kada zakuha,sasvim smanjite vatru.
  9. Vratite zabatke u tavu i dodajte grančice timijana i lovorov list. Orećite zabatke da ih umak obliži sa svih strana.
  10. Prebacite tavu u pećnicu, bez poklopca, i pecite 20 do 25 minuta.
  11. Ako vam se umak čini pregustim, izvadite zabatke i malo po malo dodajte još temeljca.
  12. Po potrebi dodajte soli i papra, pospite nasjeckanim mladim lukom i poslužite.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

DUBAI KUGLICE

KAKO UKRASITI DOM BEZ BANKROTA?