S' MORES BOŽIĆNI KEKSI
https://jolie.hr/gastro/recepti/smores-bozicni-keksi-zimska-verzija-najdrazeg-americkog-klasika/
S'mores božićni keksi
Keksi su dovoljno posebni da se istaknu na blagdanskom stolu, a opet dovoljno jednostavni za pripremu da ih možete raditi i s djecom. Raskošna kombinacija kakaa, maslaca, mliječne čokolade i mekanih marshmallow kockica pretvara ih u savršenu zimsku poslasticu za sve generacije.
S' mores božićni keksi
Sastojci (za 18–20 keksa):
- 120 g maslaca, omekšanog
- 100 g smeđeg šećera
- 70 g bijelog šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 160 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g mliječne čokolade, nasjeckane
- 6–8 velikih marshmallowa (prerezanih na pola) ili mini marshmallowi
- 6–8 integralnih keksa (digestive, graham ili slični), razlomljenih na komadiće
Priprema:
- U većoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa smeđim i bijelim šećerom dok ne postanu lagani i pjenasti. Dodajte jaje i vaniliju pa sjedinite smjesu u glatku, kremastu bazu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol te suhe sastojke postupno dodajte u mokre, miksajući dok se sve ne poveže.
- Kad dobijete gusto čokoladno tijesto, umiješajte komadiće čokolade i razlomljene kekse. Ostavite tijesto da se kratko odmori u hladnjaku, 15–20 minuta, tako će keksi zadržati lijep oblik tijekom pečenja.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i na lim za pečenje položite kuglice tijesta veličine oraha, ostavljajući razmak jer će se keksi lagano raširiti. Pecite 8 minuta, zatim izvadite lim iz pećnice i na svaki keks položite po polovicu marshmallowa (ili nekoliko mini marshmallowa). Vratite sve u pećnicu na dodatne 2–3 minute, dok se marshmallow ne napuhne i lagano karamelizira.
- Kada su gotovi, možete ih dodatno preliti tankim mlazom rastopljene čokolade ili posuti mrvicama keksa za pravi s’mores efekt.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar