PILETINA VESUVIO 🐔
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/piletina-vesuvio-recept---952603.html
Piletina Vesuvio
Iako je podrijetlo pomalo nejasno, najraširenije je vjerovanje da je jelo popularizirao restoran Vesuvio u Chicagu tijekom 1930-ih godina. Ubrzo je postalo neizostavan dio jelovnika u talijansko-američkim restoranima diljem grada, a kultni status dodatno je učvrstio restoran Harry Caray’s, čija se verzija često proglašava najboljom u gradu. Piletinu Vesuvio lako možete napraviti sami, a evo i recepta.
Piletina Vesuvio
Sastojci:
- 6 pilećih zabataka (oko 170 g svaki), s kosti i kožom, posušenih papirnatim ubrusom
- 2 1/2 žličice soli
- 340 g mladog krumpira (oko 12 malih krumpira), prepolovljenih poprečno
- 2 srednje ljutike, sitno nasjeckane (oko 120 g)
- 6 režnjeva češnjaka, tanko narezanih (oko 3 žlice)
- 1 žličica crnog papra
- 1 1/2 žličice svježeg origana, nasjeckanog
- 1 1/2 žličice svježeg timijana, nasjeckanog
- 160 ml suhog bijelog vina
- 180 ml pilećeg temeljca
- 60 g maslaca, narezanog na kockice
- 160 g graška
- 1 žlica svježeg limunova soka
- Grubo nasjeckani svježi peršin
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 °C. Pileće zabatke ravnomjerno posolite s 2 žličice soli i složite ih kožom prema dolje u jednom sloju u veliku tavu otpornu na pećnicu. Pecite na srednje jakoj vatri, bez miješanja, dok koža ne postane hrskava i zlatno-smeđa, 15 do 20 minuta. Premjestite piletinu na tanjur, a u tavi zadržite 3 žlice masnoće. Ostatak masnoće bacite ili sačuvajte za drugu upotrebu.
- Pažljivo dodajte krumpire u tavu s masnoćom, složivši ih prerezanom stranom prema dolje u jednom sloju. Pecite na srednje jakoj vatri, bez miješanja, dok ne poprime boju, 3 do 5 minuta. Dodajte ljutiku, češnjak, papar, 1/2 žličice origana, 1/2 žličice timijana i preostalu 1/2 žličice soli. Kuhajte uz stalno miješanje dok ne zamiriše i ljutika ne omekša, 1 do 2 minute.
- Ulijte vino i pustite da zakuha na srednjoj vatri; kuhajte uz povremeno miješanje dok se lagano ne zgusne i ne reducira za otprilike polovicu, oko 3 minute. Dodajte temeljac, a zatim vratite pileće zabatke u tavu, slažući ih kožom prema gore na krumpire zajedno sa svim sokovima koji su se skupili. Pecite u zagrijanoj pećnici dok termometar umetnut u najdeblji dio piletine ne pokaže 80 °C, 16 do 18 minuta.
- Šupljom žlicom izvadite piletinu i krumpire na čisti tanjur. Umak u tavi dovedite do laganog vrenja na srednjoj vatri. Uz stalno miješanje pjenjačom, dodajte maslac, kockicu po kockicu, dok se potpuno ne poveže, oko 3 minute. Kuhajte uz lagano miješanje dok se umak ne zgusne, oko 2 minute.
- Dodajte grašak te preostalu 1 žličicu origana i timijana. Kuhajte na srednje laganoj vatri uz često miješanje dok se grašak ne zagrije, oko 3 minute. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok. Vratite krumpire i piletinu u tavu te pospite peršinom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar