LJEŠNJAK GNIJEZDA
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/recept-za-ljesnjak-gnijezda---952274.html
Lješnjak gnijezda
Čokoladna baza s mljevenim keksima i lješnjacima, uvaljana u hrskave orašaste komadiće i punjena bogatim čokoladnim namazom, idealna su slastica za blagdanski stol – ali i za svaku priliku kad vam se jede nešto slatko i domaće.
Lješnjak gnijezda
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- 250 g mljevenog petit keksa
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 200 ml vode
- nekoliko kapi arome vanilije
punjenje:
- čokoladni namaz
dodatno:
- mljeveni lješnjaci
Priprema:
- U manjem loncu, na laganoj vatri, zagrijavajte vodu sa šećerom, maslacem i tamnom čokoladom. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne povežu u glatku smjesu.
- Maknite lonac s vatre pa u toplu smjesu umiješajte mljevene lješnjake i mljeveni petit keks. Dodajte aromu vanilije (ili neku drugu po želji) i dobro sjedinite.
- Smjesu ostavite da se ohladi toliko da se može oblikovati rukama.
- Od ohlađene smjese oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim ih uvaljajte u krupnije mljevene lješnjake.
- Svakoj kuglici prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje u sredini – oblik gnijezda.
- Pomoću slastičarske vrećice u svako udubljenje istisnite čokoladni namaz.
- Gotova gnijezda složite na tanjur i ostavite na hladnom da se dodatno stegnu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar