KOJE NAMIRNICE SADRŽE KOLAGEN?
Kolagen je posljednjih godina postao pravi beauty hit i to s dobrim razlogom. Ovaj ključni protein održava kožu glatkom i elastičnom, zglobove pokretnima, a kosti čvrstima. No kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena opada. Dobra vijest? Proces možemo usporiti a odgovor se često krije upravo na tanjuru. Ako se pitate koje namirnice sadrže kolagen i kako potaknuti njegovo stvaranje prirodnim putem, donosimo detaljan vodič potkrijepljen znanošću.
Što je kolagen?
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Djeluje poput „ljepila“ koje povezuje kožu, kosti, mišiće, tetive i hrskavicu. Pomaže tkivima da ostanu snažna i elastična. Međutim, godine, izlaganje suncu, pušenje, alkohol i manjak sna ubrzavaju njegovu razgradnju što dovodi do opuštene kože, bora i gubitka čvrstoće.
Je li kolagen dobar za kožu?
Da i to potvrđuju istraživanja. Meta-analiza iz 2023. godine, koja je obuhvatila 26 studija i više od 1700 ljudi, pokazala je da unos hidroliziranog kolagena značajno poboljšava hidrataciju i elastičnost kože.
Ipak, ne morate se oslanjati samo na dodatke prehrani. Mnoge namirnice prirodno potiču stvaranje kolagena – poput piletine, ribe ili agruma.
Ostale dobrobiti kolagena
Povećan unos hrane bogate kolagenom ili hranjivim tvarima koje potiču njegovu sintezu može pomoći u:
- zdravlju zglobova – kolagen jača hrskavicu i smanjuje bol
- izgradnji mišića – osigurava aminokiseline važne za oporavak i snagu
- čvrstoći kostiju – temeljni je element zdrave koštane matrice
Ukratko, kolagen nije bitan samo za ljepotu već i za cjelokupno zdravlje.
Koje namirnice sadrže kolagen (i potiču njegovu proizvodnju)?
Neke namirnice prirodno sadrže kolagen (uglavnom životinjskog podrijetla), dok druge potiču tijelo da ga samo proizvodi. Evo koje su najvažnije.
1. Temeljac od kostiju
Temeljac se dobiva dugim kuhanjem kostiju, čime se oslobađaju kolagen, aminokiseline i minerali. Iako je hranjiv i ukusan, istraživanja pokazuju da sadrži znatno manje aminokiselina potrebnih za stvaranje kolagena u odnosu na dodatke prehrani a količina varira ovisno o receptu.
Svejedno, kvalitetno pripremljen temeljac može biti vrijedan dodatak jelovniku.
. Piletina
Piletina je jedan od najbogatijih izvora kolagena, osobito njezina koža, kosti i vezivna tkiva. Studije pokazuju da kolagenski peptidi iz pilećih kostiju mogu smanjiti oštećenja kože i potaknuti novu proizvodnju kolagena.
Savjet: birajte tamnije dijelove mesa ili koristite kosti za pripremu juhe.
3. Riba i plodovi mora
Riblja koža i ljuske sadrže tzv. morski kolagen – iznimno bioraspoloživ i učinkovit. Prema istraživanjima, pomaže u zacjeljivanju rana, smanjuje znakove starenja i podržava zdravlje kostiju.
Riba i školjke također su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dodatno štite kožu.
4. Jaja
Jaja ne sadrže kolagen, ali obiluju aminokiselinama potrebnima za njegovu sintezu. Bjelanjak je posebno bogat prolinom, a žumanjak donosi vitamine koji pomažu obnovi tkiva.
5. Agrumi
Naranče, grejpovi i limuni prepuni su vitamina C – ključnog nutrijenta za stvaranje kolagena. Vitamin C stabilizira kolagenske molekule i potiče nastanak novih vlakana.
Najbolji pristup? Kombinirati prehranu bogatu vitaminom C s kvalitetnim preparatom za njegu kože.
6. Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i kupine odličan su izvor vitamina C i antioksidansa koji štite postojeći kolagen od oštećenja izazvanih UV zrakama i onečišćenjem.
Druga hrana koja potiče stvaranje kolagena
- Češnjak – sadrži sumpor, važan za sintezu kolagena
- Indijski oraščići – bogati bakrom i cinkom, mineralima ključnima za kolagen i elastin
- Kamenice – izvanredan izvor cinka i aminokiselina poput glicina
- Čvarci i svinjska kožica – direktan izvor kolagena u obliku želatine
Nahranite svoju kožu iznutra
Na kraju dana, koža odražava ono čime se hranimo. Kolagen predstavlja snagu, elastičnost i vitalnost – i da, možete ga potaknuti hranom koju jedete.
Od tanjura pileće juhe, preko porcije ribe, do šake bobičastog voća – male promjene u prehrani mogu napraviti veliku razliku za zdravlje i ljepotu vaše kože.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar