JAPANSKA BOŽIĆNA TORTA 🍰



https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/japanska-bozicna-torta-recept---952329.html



Japanska božićna torta 



Europski božićni kolači i torte obično se rade od dizanog tijesta, a nerijetko su obogaćeni orašastim plodovima i suhim voćem - odnosno raspoloživim namirnicama u ovom dobu godine.




Japanska božićna torta 


Sastojci:

  • 1 l vrhnja za šlag
  • 700 g svježih jagoda
  • 300 g glatkog brašna
  • 300 g bijelog šećera
  • 180 ml mlijeka
  • 120 ml suncokretova ulja
  • 6 velikih jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 žlica omekšanog maslaca za podmazivanje kalupa
  • ½ čajne žličice vinskog praška za pecivo



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za torte i dobro je iznutra namastite omekšanim maslacem i/ ili obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.
  2. Napravite biskvit: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izmiskajte zajedno s uljem i mlijekom. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, 150 g šećera i prašak za pecivo. Brašno postupno dodajte smjesi sa žumanjcima i miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
  3. Bjelanjke pretvorite u snijeg uz pomoć (čistog) miksera te uz dodatak vinskog praška za pecivo. Postupno dodajte i preostali šećer (150 g) dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Pri kraju miksanja ubacite i ekstrakt vanilije. Postupno umiješajte snijeg u smjesu za biskvit. Ručno ubacujte trećinu po trećinu smjese i lagano ju umiješajte.
  4. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 60 minuta na srednjoj rešetki. Ako primijetite da površina biskvita brzo tamni, smanjite temperaturu i podesite vrijeme pečenja kako biste dobili lagan i pahuljast biskvit.
  5. Ohladite biskvit do kraja, prerežite ga na dva do tri jednaka dijela. Istucite vrhnje za šlag mikserom. U polovicu šlaga dodajte narezane jagode i njime premažite slojeve biskvita. Ostatkom šlaga prekrijte površinu torte i ukrasite s dodatnim jagodama. Dobar tek!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

DUBAI KUGLICE

KAKO UKRASITI DOM BEZ BANKROTA?