ČOKOLADNA PRALINA TORTA S LJEŠNJAKOM 🍰





Čokoladna pralina torta s lješnjakom 




Blagdani su vrijeme kada si dopuštamo malo više uživanja, a ništa ne opisuje taj osjećaj uživanja u trenutku i životu kao jedenje ukusne, dekadentne, raskošne torte od čokolade. Iako je kalorijska bomba, ne možemo joj i ne želimo odoljeti. I zato smo pronašli najfiniju verziju recepta koja spaja bogatstvo čokolade, hrskavost lješnjaka i kremoznost praliné punjenja.





Čokoladna pralina torta s lješnjakom 


Sastojci:

Biskvit od čokolade i lješnjaka:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 80 g maslaca
  • 80 g mljevenih prženih lješnjaka
  • 50 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Pralina krema:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 g mascarponea
  • 150 g čokoladnog pralina namaza (ili Nutelle + žlica mljevenih lješnjaka)
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica šećera u prahu (po potrebi)

Čokoladna ganache glazura:

  • 150 g tamne čokolade
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica maslaca (za sjaj)



Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup promjera 20–22 cm papirom za pečenje. Čokoladu i maslac otopite na pari pa malo ohladite. U posebnoj posudi miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i svijetli. Umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim dodajte mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu nježno sjedinite i prebacite u kalup. Pecite oko 20–25 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Ohladite potpuno.
  • Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. U drugoj zdjeli sjedinite mascarpone, pralina namaz, kakao i šećer u prahu. Lagano umiješajte šlag u smjesu da dobijete baršunastu, čvrstu kremu. Po želji dodajte još mljevenih lješnjaka za intenzivniji okus.
  • Biskvit prerežite na dva sloja (ako je dovoljno visok). Prvi sloj premažite obilnom količinom pralina kreme, poklopite drugim slojem i cijelu tortu obložite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak da se stisne barem 1 sat.
  • Zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi i pretvori u svilenkasti ganache. Dodajte maslac za sjaj i kratko ohladite. Prelijte po torti i rasporedite tako da lagano curi preko rubova.
  • Tortu ukrasite cijelim ili grubo sjeckanim lješnjacima, čokoladnim kuglicama ili pralinama. Ohladite prije posluživanja.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐

LINZER PITA