BOŽIĆNE CIMET ROLICE S KUHANIM VINOM 🍷
Sastojci za kiselo predtijesto
- 10 g startera kiselog tijesta
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g vode
Sastojci za tijesto
- 500 g pšeničnog brašna
- 160 g mlijeka
- 200 g gotovog kiselog predtijesta
- 90 g omekšalog maslaca
- 60 g smeđeg šećera
- 8 g soli
- 1 jaje
Sastojci za nadjev:
- 130 g omekšalog maslaca
- 130 g smeđeg šećera
- 6 do 7 g cimeta
Sastojci za preljev:
- 180 g krem sira
- 20 g omekšalog maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 2 do 3 žlice kuhanog vina
Pomiješajte starter, vodu i brašno te ostavite da fermentira 14 do 18 sati na sobnoj temperaturi (22 do 28 °C). Od dobivene količine uzmite 200 g za tijesto.
U veliku zdjelu stavite brašno, mlijeko, predtijesto, maslac, šećer, sol i jaje. Umijesite glatko, mekano tijesto. Pokrijte i ostavite da odmara četiri do šest sati na sobnoj temperaturi ili preko noći u hladnjaku.
Omekšali maslac pomiješajte sa šećerom i cimetom u jednoličnu mazivu smjesu.
Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u veliki pravokutnik. Ravnomjerno premažite cimetnim nadjevom. Zarolajte s duže strane i narežite na komade debljine tri do četiri centimetra.
Rolicama ostavite razmak na limu obloženom papirom za pečenje, pokrijte i pustite da se dižu oko sat vremena, dok znatno ne narastu.
Prije pečenja rolice premažite malo vrhnja za kuhanje. Pecite 30 do 40 minuta na 160 stupnjeva, dok ne poprime zlatnu boju.
Pomiješajte krem sir, omekšali maslac, šećer u prahu i kuhano vino u gladak, aromatičan preljev. Prelijte ga preko još toplih rolica.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar