TORTA MATILDA 🍰
Torta Matilda
Torta Matilda postala je pravi slatki hit sezone, a nije teško shvatiti zašto. Zahvaljujući viralnim videima na društvenim mrežama, nostalgičnoj povezanosti s kultnim filmom Matilda i dekadentnoj kombinaciji čokoladnog biskvita i kreme, ova torta osvaja i oči i nepce. Ljudi diljem svijeta dijele svoje verzije torte, izazivaju prijatelje da je naprave i oduševljavaju se bogatstvom okusa u svakom zalogaju.
Torta Matilda
Sastojci:
- 75 g šećera
- 90 g brašna
- 20 g kakaa
- 3 g praška za pecivo
- 2 g sode bikarbone
- 2 g soli
- 55 ml ulja
- 1 jaje
- 80 ml mlijeka
- 1 žličica octa
- 80 ml vrele kave
Krema:
- 230 g čokolade za kuhanje
- 250 ml vrhnja za šlag
- 20 g maslaca
- prstohvat soli
- 250 g mascarpone sira
- 15 g kakaa
- 60 g šećera u prahu
- 1 žlica ruma
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za tortu promjera 16 ili 18 cm maslacem, a zatim pospite brašnom. Dno obložite okruglim papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko i ocat pa ostavite par minuta. Dodajte šećer, ulje i jaje pa promiješajte dok se ne sjedini.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i miješajte pjenjačom dok se ne sjedine. Ulijte vruću kavu i još jednom promiješajte.
- Izlijte tijesto u kalup pa pecite oko 22-25 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite biskvit iz pećnice i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se 10 minuta ohladi u kalupu, pa izvadite. Napravite takva tri biskvita.
- Dok se biskviti hlade, pripremite čokoladnu kremu. Čokoladu nasjeckajte na kockice. U loncu zagrijte vrhnje pa prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta pa promiješajte da se čokolada rastopi.
- Dodajte sol i maslac i još jednom promiješajte.
- U zdjeli izmiksajte mascarpone, šećer u prahu, kakao, vaniliju i rum. Nakon što se smjesa čokolade i vrhnja malo ohladila ulijte je u zdjelu s mascarponeom i izmiksajte. Stavite u hladnjak na pola sata kako bi se krema stvrdnula.
- Stavite jednu koru za tortu na stalak za torte ili pladanj. Premažite s 1/4 čokoladne kreme pa ponovite s preostalim korama.
- Nakon što stavite zadnju koru na vrh, ravnomjerno rasporedite preostalu kremu po cijeloj torti. Stavite u hladnjak na par sati pa narežite i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar