TORTA MATILDA 🍰





Torta Matilda 



Torta Matilda postala je pravi slatki hit sezone, a nije teško shvatiti zašto. Zahvaljujući viralnim videima na društvenim mrežama, nostalgičnoj povezanosti s kultnim filmom Matilda i dekadentnoj kombinaciji čokoladnog biskvita i kreme, ova torta osvaja i oči i nepce. Ljudi diljem svijeta dijele svoje verzije torte, izazivaju prijatelje da je naprave i oduševljavaju se bogatstvom okusa u svakom zalogaju.




Torta Matilda 


Sastojci:

  • 75 g šećera
  • 90 g brašna
  • 20 g kakaa
  • 3 g praška za pecivo
  • 2 g sode bikarbone
  • 2 g soli
  • 55 ml ulja
  • 1 jaje
  • 80 ml mlijeka
  • 1 žličica octa
  • 80 ml vrele kave

Krema:

  • 230 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 20 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 250 g mascarpone sira
  • 15 g kakaa
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije



Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite kalup za tortu promjera 16 ili 18 cm maslacem, a zatim pospite brašnom. Dno obložite okruglim papirom za pečenje.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Stavite sa strane.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko i ocat pa ostavite par minuta. Dodajte šećer, ulje i jaje pa promiješajte dok se ne sjedini.
  • Dodajte suhe sastojke mokrima i miješajte pjenjačom dok se ne sjedine. Ulijte vruću kavu i još jednom promiješajte.
  • Izlijte tijesto u kalup pa pecite oko 22-25 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite biskvit iz pećnice i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se 10 minuta ohladi u kalupu, pa izvadite. Napravite takva tri biskvita.
  • Dok se biskviti hlade, pripremite čokoladnu kremu. Čokoladu nasjeckajte na kockice. U loncu zagrijte vrhnje pa prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta pa promiješajte da se čokolada rastopi.
  • Dodajte sol i maslac i još jednom promiješajte.
  • U zdjeli izmiksajte mascarpone, šećer u prahu, kakao, vaniliju i rum. Nakon što se smjesa čokolade i vrhnja malo ohladila ulijte je u zdjelu s mascarponeom i izmiksajte. Stavite u hladnjak na pola sata kako bi se krema stvrdnula.
  •  Stavite jednu koru za tortu na stalak za torte ili pladanj. Premažite s 1/4 čokoladne kreme pa ponovite s preostalim korama.
  • Nakon što stavite zadnju koru na vrh, ravnomjerno rasporedite preostalu kremu po cijeloj torti. Stavite u hladnjak na par sati pa narežite i poslužite.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE