SVINJSKI FILE U UMAKU OD PIVA I LUKA 🍺





Svinjski file u umaku od piva i luka 




Ako volite rustikalna jela koja spajaju jednostavne sastojke u duboke, bogate okuse, ovi pirjani svinjski odresci s pivom i lukom mogli bi vam postati omiljeni.





Svinjski file u umaku od piva i luka 


Sastojci:

  • 4 odreska svinjskog filea, debljine 2,5 cm
  • sol, po ukusu
  • papar, po ukusu
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 2-3 luka, tanko narezana
  • 10 suhih smokava (tanko narezanih) ili 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica suhog ili svježeg timijana
  • 250 ml svijetlog ale piva (tripel ili saison)
  • ½ žlice kukuruznog škroba + 1 žlica hladne vode, pomiješane zajedno u kašu
  • 1 čajna žličica jabučnog octa ili dijon senfa

Za salamuru:

  • 1 l vode
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • led



Priprema:

  1. Pripremite salamuru tako da vodu zakuhate i umiješate šećer i sol. Maknite s vatre i u tekućinu dodajte oko 2 šalice leda. Stavite meso u salamuru i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili preko noći.
  2. Osušite odreske i obilno ih začinite solju i paprom s obje strane. Uvaljajte svaki u brašno, otresite višak i ostavite sa strane.
  3. Na jakoj vatri zagrijte tavu s debelim dnom, otopite maslac, dodajte ulje i popržite pobrašnjene odreske 3-4 minute sa svake strane. Izvadite ih iz tave, ostavite sa strane i smanjite vatru na srednje jaku.
  4. U tavu dodajte narezani luk, smokve, majčinu dušicu te sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte i pustite da se pirja 8 do 10 minuta.
  5. Deglazirajte tavu s malo piva i sastružite sve što se zalijepilo za dno. Zatim dodajte sve pivo i promiješajte.
  6. Vratite meso u tavu, poklopite i pirjajte na srednjoj vatri 10 do 12 minuta.
  7. Prebacite meso u posudu za posluživanje. Dodajte kašu od škroba u tavu te miješajte da se umak zgusne. Dodajte 1 žlicu maslaca kako biste dobili svilenkastiji umak.
  8. Maknite s vatre i dodajte ocat ili umiješajte malo dijon senfa (po želji).
  9. Meso u posudi za posluživanje prelijte lukom i umakom i poslužite.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE