ŠTO SE DOGODI U TIJELU AKO REDOVITO PIJETE BIJELI ČAJ?





Što se dogodi u tijelu ako redovito pijete bijeli čaj?



Među brojnim vrstama čajeva koje obožavamo, bijeli čaj često nepravedno ostane u sjeni poznatijih zelenog i crnog. No, ovaj nježni napitak svijetle boje krije brojne benefite za tijelo, duh i ljepotu. Dobiva se od mladih listića biljke Camellia sinensis koji se minimalno obrađuju, čime zadržavaju visoku razinu antioksidansa i hranjivih tvari.




Snažan antioksidativni učinak

Bijeli čaj obiluje antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, glavnih krivaca za starenje stanica. Rezultat? Zdravija koža, sjajnija kosa i više energije tijekom dana.



Podržava zdravlje srca

Redovita konzumacija bijelog čaja može pomoći u regulaciji kolesterola i poticanju cirkulacije. Uz to, djeluje umirujuće, pa je odličan način da se opustite nakon napornog dana.



Potiče metabolizam i sagorijevanje masnoća

Ako pazite na liniju, bijeli čaj može biti vaš saveznik. Njegovi prirodni spojevi lagano ubrzavaju metabolizam i potiču tijelo na sagorijevanje masti – sve to bez dodatnih kalorija.



Prirodna podrška imunitetu

Bogat vitaminima i antibakterijskim svojstvima, bijeli čaj jača obrambeni sustav organizma. Redovitim ispijanjem lakše ćete se obraniti od sezonskih prehlada i umora.



Blagotvoran za kožu

Zahvaljujući polifenolima, bijeli čaj može pomoći u zaštiti kože od štetnih vanjskih utjecaja i prijevremenog starenja. Koža će izgledati svježije, a ten blistavije – kao nakon male detoks rutine.



Pomaže u održavanju zdravih zubi

Bijeli čaj sadrži fluorid i tanine koji pomažu u sprječavanju karijesa i bakterija u ustima. Osim što čuva osmijeh, pomaže i u održavanju svježeg daha.



 Podiže fokus i donosi mir

Iako sadrži manje kofeina od drugih vrsta čaja, bijeli čaj sadrži L-teanin – aminokiselinu koja smiruje um i poboljšava koncentraciju. Idealno piće za trenutke mira, inspiracije i opuštanja.



Kako pripremiti savršenu šalicu bijelog čaja?

Za razliku od crnog ili zelenog čaja, bijeli čaj je vrlo osjetljiv, pa zahtijeva nježniji pristup:

  • Vodu zagrijte na oko 70–80°C – nikako do točke vrenja.
  • Na šalicu vode dodajte žličicu čaja (ili jednu vrećicu ako koristite gotovu varijantu).
  • Ostavite da se namače 3 do 5 minuta, ovisno o jačini okusa koju preferirate.
  • Po želji možete dodati malo meda ili limuna, iako mnogi ljubitelji bijelog čaja kažu da je najbolji – baš takav kakav jest, blag i svjež.

Bijeli čaj najbolje je piti ujutro ili tijekom popodneva kada trebate nježan poticaj energije bez previše kofeina.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE