PICADILLO - JEDNOSTAVNO JELO IZ JEDNE TAVE





Picadillo - jednostavno jelo iz jedne tave 




Picadillo je klasično jelo španjolskog podrijetla koje se proširilo diljem Latinske Amerike, Kariba i Filipina. Naziv dolazi od španjolske riječi "picar", što znači "usitniti", a odnosi se na način pripreme – "usitnjeno" je najčešće mljeveno meso i  kuha se s raznovrsnim povrćem u aromatičnom umaku od rajčice.





Picadillo 


Sastojci:

  • 1 srednji žuti luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 225 g krumpira
  • 2 žlice ulja
  • 450 g nemasne mljevene junetine ili svinjetine (ili kombinacija)
  • 1 ½ čajne žličice soli, podijeljeno
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 konzerva (400 g) nasjeckanih rajčica ili pelata
  • 120 ml vode
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra, plus još po potrebi
  • umak od soje, po želji
  • 140 g smrznutog graška i mrkve
  • 100 g grožđica (ili maslina)
  • kuhana riža, za posluživanje



Priprema:

  1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. Krumpir ogulite i narežite na kockice.
  2. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte meso i 1/2 čajne žličice soli. Pržite, usitnjavajući grumene mesa kuhačom, oko 4 minute.
  3. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast, oko 2 minute. Onda dodajte češnjak i pržite ga oko 1 minutu.
  4. Dodajte 1 žlicu koncentrata rajčice i miješajte dok ne obloži meso, oko 1 minutu. Zatim dodajte krumpir, 1 konzervu nasjeckanih rajčica i tekućinu, vodu, mljevenu papriku, 1/2 čajne žličice crnog papra i 1 čajnu žličicu košer soli. Pustite da zakuha.
  5. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok se krumpir ne skuha, 15 do 18 minuta. Kušajte i začinite po želji s još crnog papra, soli ili umaka od soje..
  6. Na kraju dodajte smrznuti grašak i mrkvu i grožđica. Kuhajte dok se grašak i mrkva ne skuhaju, a umak malo ne zgusne, oko 4 minute.
  7. Poslužite s kuhanom rižom.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE