PASTIRSKA PITA S PILETINOM






Pastirska pita s piletinom 



Tražite li jelo koje je savršeno za zimske dane, praktično i idealno za obiteljski ručak, pastirska pita s piletinom svakako je pravi izbor. Kremasti umak, sočna piletina i zlatno zapečen pire krumpir stvaraju savršenu kombinaciju okusa koja podsjeća na domaću kuhinju u najboljem izdanju. 




Pastirska pita s piletinom 


Sastojci:

za nadjev:

  • 500 g piletine narezane na kockice
  • 1 sitno sjeckani luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve narezane na kockice
  • 200 g graška
  • 2 žlice maslaca ili ulja
  • 1 žlica brašna
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar, timijan ili peršin po želji

za pire krumpir:

  • 700 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 50–100 ml mlijeka
  • Sol i papar
  • po želji malo parmezana



Priprema:

  1. Krumpir oguliti, narezati i skuhati u posoljenoj vodi do mekane teksture. Zatim ga izgnječiti s maslacem i mlijekom u glatki pire te začiniti po ukusu.
  2. Na zagrijanom maslacu ili ulju popržiti sitno sjeckani luk do staklaste boje, pa dodati češnjak. Ubaciti piletinu, posoliti, popapriti i pirjati dok ne posvijetli. Dodati mrkvu i grašak. Umiješati brašno, dobro promiješati pa uliti temeljac i vrhnje. Kuhati nekoliko minuta, dok se ne formira gust, kremast umak.
  3. Pećnicu zagrijati na 200°C. Nadjev prebaciti u vatrostalnu posudu, a preko njega rasporediti pire krumpir. Po želji vilicom napraviti dekorativne brazde koje će se lijepo zapeći, a na vrh po želji dodati malo parmezana. Peći oko pola sata, dok površina ne dobije zlatnu boju.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

MORINGA - ČUDOTVORNO DRVO ŽIVOTA

SLANI PUŽ OD SIRA I ŠPEKA