PASTIRSKA PITA S PILETINOM
Pastirska pita s piletinom
Tražite li jelo koje je savršeno za zimske dane, praktično i idealno za obiteljski ručak, pastirska pita s piletinom svakako je pravi izbor. Kremasti umak, sočna piletina i zlatno zapečen pire krumpir stvaraju savršenu kombinaciju okusa koja podsjeća na domaću kuhinju u najboljem izdanju.
Pastirska pita s piletinom
Sastojci:
za nadjev:
- 500 g piletine narezane na kockice
- 1 sitno sjeckani luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve narezane na kockice
- 200 g graška
- 2 žlice maslaca ili ulja
- 1 žlica brašna
- 200 ml pilećeg temeljca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- Sol, papar, timijan ili peršin po želji
za pire krumpir:
- 700 g krumpira
- 50 g maslaca
- 50–100 ml mlijeka
- Sol i papar
- po želji malo parmezana
Priprema:
- Krumpir oguliti, narezati i skuhati u posoljenoj vodi do mekane teksture. Zatim ga izgnječiti s maslacem i mlijekom u glatki pire te začiniti po ukusu.
- Na zagrijanom maslacu ili ulju popržiti sitno sjeckani luk do staklaste boje, pa dodati češnjak. Ubaciti piletinu, posoliti, popapriti i pirjati dok ne posvijetli. Dodati mrkvu i grašak. Umiješati brašno, dobro promiješati pa uliti temeljac i vrhnje. Kuhati nekoliko minuta, dok se ne formira gust, kremast umak.
- Pećnicu zagrijati na 200°C. Nadjev prebaciti u vatrostalnu posudu, a preko njega rasporediti pire krumpir. Po želji vilicom napraviti dekorativne brazde koje će se lijepo zapeći, a na vrh po želji dodati malo parmezana. Peći oko pola sata, dok površina ne dobije zlatnu boju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar