MIRISNI GRČKI GULAŠ OD SVINJETINE





Mirisni grčki gulaš od svinjetine 




Gulaš od svinjetine s limunom grčki je specijalitet kojem mediteranski štih daju origano i maslinovo ulje. Koristite li svježi origano, dodajte ga na kraju kuhanja, a suhi se dodaje ranije - desetak minuta prije kraja kako bi se razvile fine arome. Za pripremu možete koristiti pristupačnije komade mesa, kao što je vratina. Gulaš poslužite s pireom od krumpira, širokim rezancima ili kriškama domaćeg kruha i omiljenom salatom.




Mirisni grčki gulaš od svinjetine 


Sastojci:

  • 1 kg svinjetine (vratina)
  • 30 g glatkog brašna
  • 3 žlice ulja
  • 2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • sok od 2 limuna
  • 500 ml temeljca
  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica svježeg origana



Priprema:

  1. Zagrijte lonac na jakoj vatri i dodajte ulje. Narežite svinjetinu na komade od 2-3 cm, posolite, popaprite i uvaljajte u brašno. Promiješajte da meso bude potpuno prekriveno. Dodajte svinjetinu u lonac i dobro je propirjajte, dok ne porumeni sa svih strana.
  2. Ocijedite meso kako biste uklonili višak ulja i odložite ga sa strane. U isti lonac dodajte maslinovo ulje. Grubo nasjeckajte luk, sitno nasjeckajte češnjak, a mrkvu narežite. Dodajte povrće u lonac i pirjajte 5-6 minuta, dok se ne karamelizira. Vratite meso u lonac, zalijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari.
  3. Dodajte limunov sok, senf i temeljac te dobro promiješajte. Poklopite i kuhajte na srednje laganoj vatri sat i pol do dva sata. Maknite s vatre, dodajte origano i promiješajte. Poslužite uz pire od krumpira, maslinovo ulje, papar i kriške limuna.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

SLANI PUŽ OD SIRA I ŠPEKA

KORISTIMO LI BODY MIST ZA TIJELO CIJELO VRIJEME NA POGREŠAN NAČIN?