JUHA OD LEĆE I PARMEZANA





Juha od leće i parmezana 



Topla, mirisna i kremasta, ova juha od leće i parmezana idealna je za sive i hladne dane. Leća ovdje igra glavnu ulogu – brzo se kuha, lako preuzima druge okuse i čini juhu zasitnom. 




Juha od leće i parmezana 


Sastojci:

  • 60 ml maslinova ulja, plus za posluživanje
  • 2 žuta luka, nasjeckana
  • 2 mrkve, nasjeckane
  • 2 stabljike celera listaša, nasjeckanog
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 3 čajne žličice soli, podijeljeno
  • 4 žlice koncentrata rajčice
  • 1 suhi lovorov list
  • 380 g smeđe ili zelene leće (namočene preko noći)
  • 2 l povrtnog temeljca
  • 120 g naribanog parmezana, plus kora, plus za posluživanje
  • nasjeckani listovi peršina, za posluživanje
  • papar



Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikom loncu s debelim dnom. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i jednu žličicu soli te kuhajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast i ne počne zagarati, 10 do 12 minuta.
  2. Napravite prostora između povrća da vidite dno lonca i dodajte koncentrat rajčice. Kuhajte, miješajući, oko dvije minute.
  3. Umiješajte leću, lovorov list, vodu, koricu parmezana i preostale dvije žličice soli. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok leća ne omekša, 15-20 minuta (ako leću niste namočili, bit će gotova za oko 35 minuta).
  4. Maknite juhu s vatre i umiješajte parmezan. Kušajte i začinite s još soli i papra ako želite.
  5. Rasporedite u tanjure, dodajte u svaki puno parmezana, pospite peršinom i pokapajte maslinovim uljem.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE