JUHA OD LEĆE I PARMEZANA
Juha od leće i parmezana
Topla, mirisna i kremasta, ova juha od leće i parmezana idealna je za sive i hladne dane. Leća ovdje igra glavnu ulogu – brzo se kuha, lako preuzima druge okuse i čini juhu zasitnom.
Juha od leće i parmezana
Sastojci:
- 60 ml maslinova ulja, plus za posluživanje
- 2 žuta luka, nasjeckana
- 2 mrkve, nasjeckane
- 2 stabljike celera listaša, nasjeckanog
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 3 čajne žličice soli, podijeljeno
- 4 žlice koncentrata rajčice
- 1 suhi lovorov list
- 380 g smeđe ili zelene leće (namočene preko noći)
- 2 l povrtnog temeljca
- 120 g naribanog parmezana, plus kora, plus za posluživanje
- nasjeckani listovi peršina, za posluživanje
- papar
Priprema:
- Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje u velikom loncu s debelim dnom. Dodajte luk, mrkvu, celer, češnjak i jednu žličicu soli te kuhajte, često miješajući, dok luk ne postane staklast i ne počne zagarati, 10 do 12 minuta.
- Napravite prostora između povrća da vidite dno lonca i dodajte koncentrat rajčice. Kuhajte, miješajući, oko dvije minute.
- Umiješajte leću, lovorov list, vodu, koricu parmezana i preostale dvije žličice soli. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok leća ne omekša, 15-20 minuta (ako leću niste namočili, bit će gotova za oko 35 minuta).
- Maknite juhu s vatre i umiješajte parmezan. Kušajte i začinite s još soli i papra ako želite.
- Rasporedite u tanjure, dodajte u svaki puno parmezana, pospite peršinom i pokapajte maslinovim uljem.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar