GULAŠ OD JUNETINE I JEČMA





Gulaš od junetine i ječma 




Slatkoću cidera uravnotežit će svježe brusnice i nešto čili praha, a okusni profil dodatno produbiti ružmarin, timijan – i štapić cimeta.




Gulaš od junetine i ječma 



Sastojci:

  • 750 ml mesnog temeljca
  • 500 g junećeg vrata ili lopatice
  • 200 g ječma
  • 125 ml jabučnog cidera
  • 80 g svježih brusnica
  • 3 mrkve
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 manji luk
  • 1 štapić cimeta
  • 1-2 grančice ružmarina
  • 1-2 grančice timijana
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji



Priprema:

  1. Meso narežite na veće kocke, pospite ga brašnom, posolite i popaprite po želji. U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na srednje jakoj vatri zapecite meso sa svih strana – za to će vam biti potrebno pet do 10 minuta. Izvadite meso sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk, oko pet minuta. Dodajte i češnjak i pirjajte ga oko pola minute. Podlijte sve zajedno jabučnim ciderom i sastružite zapečene dijelove s lonca. Kuhajte oko tri minute.
  3. Ulijte mesni temeljac u lonac i vratite prepečene komade mesa. Dodajte i ječam, nasjeckanu mrkvu, brusnice, ružmarin, timijan, cimet, čili prah, te sol i papar po želji.
  4. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte gulaš poklopljen na štednjaku oko tri sata, odnosno dok meso ne omekša. Povremeno provjerite sadržaj lonca, promiješajte i po potrebi dodajte još mesnog temeljca.
  5. Prije posluživanja izvadite ružmarin, timijan i štapić cimeta iz lonca. Servirajte s kriškom kruha. Dobar tek!



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE