DAN DAN REZANCI
Dan dan rezanci
Dan dan rezanci su tradicionalno kinesko jelo iz provincije Sichuan – ono obuhvaća dobro začinjene rezance poslužene s mljevenim mesom i povrćem te uz dodatak pikantne juhe.
Dan dan rezanci
Sastojci:
- 600 ml pilećeg temeljca
- 250 g kineskih rezanaca od jaja
- 250 g mljevene piletine
- 200 g gljiva po želji
- 80 ml ulja od sezama
- 80 ml vode
- 60 ml hoisen umaka
- 45 g svježih listića špinata
- 45 g maslaca od kikirikija
- 5-6 češnja češnjaka
- 2 mlada luka
- 2 žlice rižinog octa
- 1-2 žlice mljevenih suhih čili pahuljica
- 1 ljutika
- 1 žlica meda
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- U tavi zagrijte ulje od sezama na srednje jakoj vatri i dodajte očišćeni češnjak narezan na tanke kriške i čili pahuljice pa pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute dok češnjak ne zamiriše, ali ne i zagori. Uklonite sve zajedno s vatre i pažljivo prelijte u posudu. Stavite sa strane.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte umak od soje, hoisin umak, med, rižin ocat, maslac od kikirikija i vodu. Dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatki jednolični umak.
- Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Ocijedite ih i stavite sa strane.
- U istom loncu u kojem ste kuhali rezance zagrijte pileći temeljac i pola pripremljenoj umaka. Dodajte listiće špinata i pustite da povenu. To će vaša juha za ostatak jela.
- U istoj tavi u kojoj ste radili čili ulje dodajte običnog biljnog ulja i na njemu prepirjajte mljevenu piletinu oko pet minuta. Dodajte nasjeckane gljive i ljutiku i nastavite pirjati još tri do četiri minute. Ulijte u tavu ostatak umaka od maslaca od kikirikija i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta dok se meso termički ne obradi do kraja. U smjesu umiješajte i par žlica čili ulja koje ste prethodno napravili i uklonite s vatre.
- Servirajte dan dan rezance: u zdjelu ulijte topli temeljac i skuhane rezance i lagano ih promiješaj. Na vrh jela dodajte pirjano mljeveno meso s gljivama, a sve zajedno pospite s nasjeckanim mladim lukom i dodatnim čili uljem po želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar